Är frukt onyttigt?

Är frukt onyttigt?DN har bland annat skrivit en artikel som hävdar att frukt är direkt sjukdomsalstrande och ger bukfetma och insulinresistens, som är ett förstadium till diabetes. De hävdar även att livsmedelsverket mörkar detta. Referens till artikeln: http://www.dn.se/debatt/livsmedelsverket-morkar-att-du-blir-fet-av-frukt

Stämmer detta blir man fet av frukt?

Hur kan det då komma sig att de som äter stenålderskost är jättesmala och till och med i studier har visat sig fått minskad insulinresistans (insulinresistans = stor mängd insulin behövs för att frakta undan en liten mängd glukos ur blodet.). De som äter stenålderskost äter mycket frukt.

Faktan i DN:s artikel stämmer inte helt, undersökning har missat helheten. Det är kombinationen av fett och glukos som är skadligt. Fett hindrar cellerna i kroppen att ta upp glukos effektivt vilket ger en blodsocker höjning. Bukspottkörteln producerar då mer insulin vilket leder till att fettet lagras. Om man äter fettsnålt såsom vid stenålderskost så kan kroppens celler effektivt lagra glukosen utan något problem med blodsocker och insulinresistans.

Är frukt nyttigt?En frukt innehåller antingen fett såsom avokado eller sackaros (glukos+fruktos) såsom banan och äpple. En frukt innehåller inte båda dessa komponenter och är därför väl anpassad för människan så länge man inte är överdrivna mängder. Fruktos är en smart energikälla som erbjuder en reserv för att med minimal blodglukoshöjning täcka viktiga behov av glukos, fetter och energi. Så om man inte äter mycket fett samtidigt som man äter frukten så finns det ingen anledning att vara rädd för frukt. Om man går på en diet såsom LCHF med hög fetthalt så finns det däremot en anledning att begränsa sitt intag av frukt. Läs mer och socker och kolhydrater här.

Stora mängder glukos och fruktos såsom i tillsatt socker ska man däremot akta sig för. Vid högt blodsocker från glukos väljer levern att omvandla fruktos till fett. Fettet kommer då att förhindra cellerna att ta upp glukosen effektivt vilket leder till högre blodsocker och i förlängningen till insulinresistans. Tillsatt socker har också andra negativa egenskaper för bland annat immunförsvaret som också kan påverka vikten. Läs mer här.

En väldigt god egenskap hos frukt är att den innehåller antioxidanter, fibrer och andra vitala ämnen som stärker vårat immunförsvar och dessutom ger en långsam blodsockerhöjning. Dvs svaret på frågan vi ställde i rubrik är frukt onyttigt får svaret nej. Har man anlag för diabets och är rädd för frukt på grund av kolhydraterna så kan man dra ner på intaget och istället äta mer grönsaker. Men vi tycker inte man behöver vara rädd för att äta ett par frukter om dagen om man undviker tillsatt socker i övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.