Depression

Vad kan du göra för att bli av med en depression?

  • depressionInflammation kan vara orsak till depression och självmord. 4 Ökade halter av inflammatoriska ämnen påverkar i sin tur serotonin och dopaminhalterna i hjärnan. Forskarna planerar nu en behandlingsstudie där man vill testa olika antiinflammatoriska mediciner på patienter med depression.6 I Lund har forskare uppmätt höga halter av kinolinsyra hos patienter som försökt ta sitt liv. Kinolinsyra bildas i hjärnan som en biprodukt vid inflammation. Dvs mängden av de båda signalämnerna serotonin och glutamat är en indikation på depression. Glutamat förstärks av kinolinsyra. 10
  • Avslappning såsom mindfullness och KBT minskar stress och gör oss mer positiva. CD skivor och appar finns att ladda ner med mindfullness övningar. I dokumentären Medicin med Mosley avsnitt 4 testar Michael Mosley dessa metoder med positiv utgång.
  • Testa om du är överkänslig mot något födoämne eftersom detta kan ge inflammation som i sin tur påverkar hormoner. Många personer mår bättre genom att utesluta gluten. Läs mer om typ 3 allergier och immunförsvaret för att förstå vad du kan göra.
  • Sol eller ljusterapi vid höst- vinterdepression – Roten till sjukdomen anses vara hormonet melatonin. Produktionen av melatonin avbryts när ögonen träffas av solljus. Melatonin påverkar i sin tur hormonet serotonin som påverkar hur vi mår.  Hos personer som lider av vinterdepression så är melatoninutsöndringen störd vilket drabbar sömnen och stressnivån. 3
  • D-vitamin – Extra viktigt på vintern, brist leder till att man mår sämre psykiskt.
  • Testa lågkolhydratskost såsom LCHF och ät gärna mycket råa grönsaker för att förbättra ditt immunförsvar. Förbättrar välmåendet och du blir av med sockersuget. Du mår bättre av att kroppen bränner fett.
  • Träna din självkänsla.
  • Prata ut om dina problem med någon du litar på.
  • B-vitamin (B6), Brist kan orsaka depression
  • Selen, Brist kan orsaka depression. Källa: Näringsmedicinsk tidskrift, nr 1 2007, Bo H Jonsson
  • Omega 3 från fisk och ägg är antiinflammatoriskt vilket motverkar de negativa effekter som Omega 6 ger. 3
  • Undvik alkohol eftersom en del av etanolen metaboliseras (tas upp) av hjärnan och kan leda till depression. Kortsiktigt ökar alkohol frisättningen av dopamin. Vi får en belöning och känner oss glada och kan lockas att dricka mer. Men efter ett tag reagerar kroppen inte längre på dopaminet, utan effekten blir den motsatta. Alkohol stör även serotoninsystemet. För lite serotonin i hjärnan kan yttra sig i aggressivitet eller depression.
  • Nästan allt har två sidor försök att hitta något positivt i det som händer runt omkring dig. Titta framåt och lär av dina misstag istället för att älta vad som gick fel.
  • Lär dig uppskatta små saker såsom naturen runt omkring dig.
  • Tro på dig själv och sätt upp personliga mål.
  • Drick inte lightläsk eftersom det enligt en amerikansk studie ger depression. Kaffe däremot är bra. 5
  • Försök att undvika stress eftersom det kan ge störningar i utsöndringen av stresshormoner som kortisol. Vid depressioner är kortisolutsöndringen förhöjd.
Inspirations videor:




Källor:

  1. DN – Motion mot depression
  2. DN – Därför är det viktigt att du tränar
  3. Omega-3 kan mildra depression
  4. http://www.vetenskaphalsa.se/nya-forskarron-kring-orsaker-till-sjalvmord/
  5. Diet drinks’ ’link to depression’ questione
  6. http://www.vetenskaphalsa.se/depression-kan-bero-pa-inflammation/
  7. http://www.vetenskaphalsa.se/ljusterapi-en-hjalp-mot-vinterdepression/
  8. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kortisol
  9. http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Depression/
  10. http://www.vetenskaphalsa.se/nya-forskarron-kring-orsaker-till-sjalvmord/

2 reaktion på “Depression

  1. Hello,How much vaiimtn D3 would typically be required to help someone with depression? I am thinking it would be more than the average dose.Thank you for your reply,Shay

  2. Den främsta källan till D-vitamin är solen. På sommaren så får man tillräckligt med D-vitamin från solen om man är ute i shorts och t-shirt 20 minuter varje dag.
    Men på vinterhalvåret i Sverige (oktober till mars) så rekommenderas intag via kosttillskott 50 mikro gram /dag.
    I fet fisk och ägg finns D-vitamin men du behöver äta väldigt mycket för att täcka dagsbehovet. Cirka 1 kg fet fisk om dagen motsvarar dagsbehovet.
    Enligt forskare så har D-vitamin en antidepressiv effekt genom att hämna inflammatoriska reaktioner, balansera hormonnivåer och reglera kalciumbalansen i nervsystemet.
    Källa: http://illvet.se/anders-enevold-christensen/reglering-av-hormoner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.