Bra hållning

Varför får man dålig hållning?

Hållningen blir ofta sämre med åldern eller om man exempelvis har ett arbete där man sitter framför en dator hela dagarna (gamnacke). Man kan även få dålig hållning av att styrketräna ensidigt exempelvis genom att köra mycket bänkpress i förhållande till ryggträning. Allt fler barn och ungdomar får också problem med nacken ”paddnacke” eftersom de tillbringar allt mer tid med läsplattor och mobiler.

Vad kan man göra för att förbättra hållningen?

 • stretching, stretchingStrecha. Korta bröstmuskler och strama muskler på lårens baksida är en vanlig rsak till dålig hållning. Strecha därför dessa muskler extra noga. Det är viktigt med balans mellan kroppens bak- och framsida.
 • Träna allsidigt. Tänk på att träna varierat så att alla muskler i kroppen får träning.
 • Sträck på dig. Tänk på att du har en krona på huvudet när du går som kan ramla av. Ett vanligt problem bland personer som jobbar vid datorer är att de har för mycket svank samt gamnacke. De bör därför tänka på att hålla in baken spänna musklerna i magen, fram med bröstet och bak med axlarna. 4 En bra hjälp kan vara att börja med att titta i spegeln då det är enklare att se att man gör rätt. Sedan ska man påminna sig själv och träna när man är ute och går. Efter en tids träning så kommer hållning att förbättras.
 • Arbetsställning. Sitt rakt med svagt svankad rygg och variera din ställning. Om ditt skrivbord går att hissa upp stå gärna ibland. Ställ in datorn snett nedanför ögonhöjd.
 • En bra övning för att komma tillrätta med dålig hållning kephosis (grekiska som betyder puckel) är kettlebellsvingen där samtliga muskler i ryggen tränas vilka ofta är försvagade om man har ett datorarbete:

  kettlebellsving2
 • Det finns selar som ger tillfällig hjälp och bidrar även till att bygga upp hållningen såsom posture sele. Tänk på att selen ofta hjälper att få bak axlarna men åtgärdar inte problemet med för mycket svank som ofta är vanligt.
 • Om du ser dåligt eller använder glasögon med progressiva glas så kan det leda till sämre arbetsställning eftersom kroppen då försöker anpassa sig för att se så bra som möjligt. Skaffa i så fall särskilda terminalglasögon. På många arbetsplatser bekostar arbetsgivaren detta.
 • Om du har möjlighet så kan du använda en balansboll istället för arbetsstol under några timmar varje dag för att träna din hållning.
 • En övning för att träna bort ”gamnacken” är att sitta med rak rygg och sedan böja huvudet framåt så att det stramar i nacken (så att du får dubbelhakor). Håll en stund och böj sedan tillbaka huvudet.
 • Paddnacke – Ewa Gustafsson har forskat i det nya teknikanvändandet med läsplattor och hon menar att det är viktigt att tänka på vilken höjd läsplattan har och att man har bra stöd för armarna. Dessutom rekommenderas att ta pauser och variera sin ställning. 3

Påverkar hållningen hur vi mår? 

Ja forskning har visat att vår hållning påverkar våra hormoner. Att sträcka på sig gör att testosteron ökar och stresshormonet kortisol sjunker märkbart. Forskare har mätt upp att mängden av dessa hormoner ändras väsentligt genom att bara under två minuter ändra sin hållning. Detta kan vara effektivt att använda exempelvis vid jobbintervjuer eller när du ska tala inför en grupp människor. 1

Källor: 

 1. http://on.ted.com/Cuddy
 2. http://www.dn.se/blogg/traningsexperten/2009/04/24/hur-blir-jag-av-med-gamnacken-2950/
 3. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/paddnacke-kan-folja-pa-musarmen
 4. http://scoobysworkshop.com/posture/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.