Havrebröd – cirka 20 stycken
Ingredienser
- 25 g jäst
- 2 ½ dl vatten
- 1 msk fiberhusk
- 2 msk olja
- 2 msk mörk sirap
- 1 tsk salt
- 1 tsk anis
- 1 tsk fänkål
- 1 1/2 dl havremjöl
- ca 5 dl glutenfri mjölblandning tex havremjöl
Gör så här
- Smula ner jästen i degbunken. Häll det kalla degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt fiberhusk och låt svälla några minuter.
- Blanda ner olja, sirap, salt, stötta brödkryddor, havremjöl och hälften av mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin.
- Tillsätt resten av mjölet i små portioner och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och en slät deg bildas.
- Täck över bunken med en handduk och jäs ca 1 timme i rumstemperatur.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den jämn. Dela degen i två delar. Skär varje del i 10 bitar. Forma till en rund bulle och kavla ut till en tunn kaka.Lägg på bakplåtspapper och nagga.
- Värm plåten i ugnen, 250 grader, så att den blir riktigt het. Placera bakplåtspapperet med kakan på plåten.
- Grädda högt upp i ugnen, 250 grader, 5-6 minuter tills de får fin färg.
- Trava bröden på varandra och täck med bakduk medan de svalnar. Perfekt att frysa.
www.systerkarin.se