Karies

white teeth 4

Varför får man Karies?

Munnen innehåller en mängd olika bakterier bland annat Streptococcus mutans och Lactobacilli som kan orsaka karies. Bakterierna i munnen omvandlar sockerarter (glukos och fruktos) till syror såsom mjölksyra genom jäsning. Om syrorna får fortsatt kontakt med tanden så kan dessa syror orsaka upplösningen av mineralinnehållet i tanden.

Vad du kan göra för att motverka karies?

  • Snåla inte med tandkräm ta cirka 2 centimeter på tandborsten och skölj inte ur allt efter borstning. Fluoren i tandkrämen stärker emaljytan och kan reparera ytliga kariesangrepp.
  • Om du borstar med eltandborste låt tandborsten följa tandköttskanten längst tandraden.
  • Tandtråd rensar bort beläggning som riskerar att fastna emellan tänderna. Beläggningen består bland annat av de syrabildande bakterier som kan bilda karies eftersom syrorna löser upp tändernas emalj.
  • Genom att använda fluor så kan ett påbörjat kariesangrepp avstanna och läka ut. Det kommer fortfarande att synas som början till hål på röntgen men kan stanna av så att det aldrig behöver lagas.
  • Mediciner som ger minskad salivutsöndring kan öka risken för karies och då är det extra viktigt att använda fluor.
  • När man äter lågkolhydratskost såsom LCHF får man en förbättrad tandhälsa pga mindre kolhydrater. Det är kolhydraterna som tillsammans med bakterier bildar den syra som fräter på tänderna.
  • Fluor är dock ett gift för kroppen så undvik att svälja fluor via fluortabletter och tuggummin. Bättre att använda mycket tandkräm och undvika att svälja.
  • Enligt en amerikansk studie gjord på 3000 barn så kan D-vitamin förhindra tandröta och karies. Genom tillskott av D-vitaminer minskade antalet fall av karies med 50 procent skriver tidskriften Nutrition Reviews. Förklaringen tros vara att D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium som är nödvändigt för att bygga upp tänder.
  • Borsta inte tänderna direkt efter du druckit juice eller ätit frukt eftersom tandemaljen då är uppmjukad och kan skadas. Vänta minst en halvtimme. Därför är det fördelaktigt att borsta tänderna före frukost så skyddar fluoret mot syraangrepp. Sedan kan du skölja munnen efter frukost för att slippa matrester.

En reaktion på “Karies

  1. Pingback: D-vitamin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.