Mjölk

mjölk

Är mjölk nyttigt? Svenskar förknippar ofta mjölk med god hälsa eftersom den innehåller kalcium och vitamin A. Vi har växt upp med informationen att mjölk ger starka ben och vita tänder. Men forskning visar att det kan vara så att mjölk ger oss ökad risk för sjukdomar såsom prostacancer och diabetes typ 1. Det är främst proteinet kasein som finns i mjölken som ger ökad risk till sjukdomar. Fettet i mjölken däremot är mättat och därför ett säkert fett.

 

Mjölkprotein

  • Enligt Mona Lundin Ohlsson, Lunds universitet så finns det en ökad mängd typ 1 diabetes bland befolkningen i de länder som dricker mer komjölk.
  • Enligt en av de störa och mest omfattande koststudier som gjorts (The_China_Study) så ökar risken att drabbas av diabetes typ 1 bland de som dricker mer ko mjölk. Det fanns en ökning bland folk som levde på mer nordliga geografiska breddgrader, åt mycket animalt protein och då specifikt komjölk. De finns troligen även en koppling till vitamin D.
  • För att få tillräckligt med kalcium så kan man lika gärna äta bladgrönt såsom spenat och sallad. Bladgrönt ger dessutom en mycket mer komplett näring när det även gäller andra vitaminer och mineraler. 1 Benskörhet har till och med visat sig vara högre bland befolkningen i de länder som dricker mer komjölk. Detta på grund av att kalcium upplöses från skelettet för att neutralisera den syre attack som proteinet i mjölken utlöser. Men råder delade meningar om mjölk är bra eller inte för att förebygga benskörhet.
  • Kasein har i försök visat sig öka tillväxt faktorn IGF-1 som ger ökad risk för cancer och ökad tillväxt hos närvarande cancer celler. 3

Mjölkfett, exempelvis 2% vid mellanmjölk, består till största del av mättat fett vilket är ett bra fett eftersom det är stabilt. Läs mer om fett här.

Mjölk innehåller naturligt ca 4% av ett ett socker som kallas
laktos eller mjölksocker. Laktos består av galaktos och glukos som frigörs vid
matspjälkning. Yoghurt och fil har ofta mindre laktos eftersom bakteriekulturerna omvandlar laktos till organiska syror som mjölksyra.

Ny forskning:

  1. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mjolk-kan-korta-livet/
  2. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet
  3. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nytt-svar-pa-mjolkgatan

Källor:

  1. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2
  2. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/striden-om-maten-missar-evolutionen_8412072.svd?
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3334849/
  4. http://www.miljomagasinet.se/artiklar/100724-cancer-och-diabetes-av-mjolk.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.