Nästäppa

Varför får man nästäppa?

Nästäppa kan bero på exempelvis en allergi, infektion, dålig andning eller graviditet.

Vad kan du göra för att bli av med nästäppa?

  • En täppt näsa är ofta ett tecken på att din andning inte är optimal. Munandning är en av anledningarna till att näsan är täppt. Andning ska ske in och ut genom näsan. Ett enkelt sätt att avhjälpa detta är att tejpa munnen på natten. Då vet man att munnen är stängd och att andningen sker ut och in genom näsan. Köp kirurgtejp, exempelvis Salvequick 25 mm, som finns att köpa i affär eller på apotek. Sätt tejpen på längden eller tvären över munnen. Att tejpa munnen på natten är väldigt enkelt men ändå väldigt kraftfullt. Man vaknar piggare, näsan är inte täppt och man sover lugnare. 1
  • Anledningen till nästäppan kan vara allergi/överkänslighet mot något du äter. Läs mer här.
  • Undvik att använda tvål och krämer som du kan vara allergisk mot. Använd parfymfria och så naturliga produkter som möjligt.
  • Sov med huvud högt. Du kan använda en extra kudde.
  • Skölj näsan på kvällen innan du ska sova med nässköljning. Näskanna finns att köpa i hälsokostaffärer. Blanda 4,5 dl ljummet vatten direkt från kranen med 3 kryddmått salt i kannan. Sedan sköljer du en näsborre i taget med den ljumma saltlösningen.

Docent Per Stjärne på Huddinge Universitetssjukhus har i en artikel redovisat fördelarna med nässköljning där han rekommenderar alla patienter med inflammatoriska sjukdomar i näsan och som genomgått operationer i näsan regelbundna sköljningar med saltvatten.

Källor: 

  1. www.sorena.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.