Perioral dermatit

Vad är Perioral dermatit?

Perioral dermatit är en hudsjukdom vilken yttrar sig som hudutslag, främst runt munnen, ögonen och ibland också på kinderna och runt näsan.

Varför får man Perioral dermatit?

Perioral dermatit kan uppstå av en rad faktorer. Det man får höra från läkare är ofta stress och att man använt för mycket produkter som har irriterat huden och rubbat dess naturliga balans. Man får ofta antibiotika utskrivet som man ska ta under några månader för att utslagen ska försvinna.

Men det finns även andra faktorer som påverkar Perioral dermatit som man kan påverka själv! Så man kanske slipper ta antibiotika som rubbar tarmens egen bakterieflora vilket kan leda till en rad biverkningar, som t.ex. att tarmens naturliga bakterier också slås ut och man får ett försämrat immunförsvar.

Vad kan man göra för att bli bättre?

För det första: Försök håll dig borta från ytterligare produkter som rubbar hudens naturliga balans, t.ex. brun utan sol, peeling, produkter mot acne, kortisonkräm, smink och överdriven rengöring av huden.

Kosten kan ha stor betydelse vid Perioral dermatit, dels för att utslagen kan bero på att du är allergisk mot något födoämne. Dels för att maten kan trigga eller lugna utslagen. Det finns mat som ökar inflammationer i kroppen och därmed kan förvärra perioral dermatit.

Inflammationshämmande mat:

  • LCHF dieten – Kolhydrater och socker bildar insulin som är ett anabolt hormon som får vävnader att växa. Socker fungerar som bränsle och kan göda bakterier och inflammationer. Socker kan därför förvärra utslagen för många som har perioral dermatit. Genom att äta LCHF kost så undviker man överskottet av glukos i blodet som göder bakterier.
  • Omega 3 – Ät tillskott eller mycket fet fisk. Fettbalansen i kroppen dvs förhållandet mellan Omega3/Omega6 är för låg i västerländskt kost vilket triggar inflammationer. En passande kost är därför att äta LCHF kost där man väljer att äta mycket proteiner från fet fisk såsom makrill och lax.
  • Kryddor – Ingefära och gurkmeja är inflammationshämmande.

Kolla upp om du har några ev. allergier/överkänslighet vilka kan vara orsak till utslagen, tex vete, äggallergi, tomat, citrusfrukter, jordnötter och mjölkallergi kan ge utslag i ansiktet. Det finns test för att påvisa vissa typer av allergier att göra på vårdcentralen. Det är även bra att under en tid skriva ner allt man äter och samtidigt ge betyg på sin hy för att lista ut om man är överkänslig/allergisk mot någon föda. Exempelvis kan utslagen triggas igång av biogena amider, läs mer under allergi.

Temperaturväxlingar – Vissa upplever tex att deras utslag blir värre under vinterhalvåret, och bättre under de varmare månaderna.

Sol – Det sägs att man ska undvika sol vid Perioral dermatit, men vissa upplever tvärtom att utslagen minskar vid kontakt med sol. Prova vad som fungerar i ditt fall.

Man ska helst inte ha något smink på huden alls och läkare rekommenderar att man inte ska ha hudkrämer heller utan köra på s.k. nollbehandling.

Det är vanligt att utslagen blossar upp av Sodium Lauryl Sulfate (SLS)  som finns i många produkter såsom tvål, shampo, bubbelbad mm. Undvik också produkter som innehåller Ammonium Lauryl Sulfate (ALS).

Vill man använda cremer & smink trots Perioral dermatit rekommenderas:

  • Weleda
  • Dr. Hauscka – deras kvittencreme ska vara särskilt bra vid PD!
  • Sheasmör
  • Essex lotion
  • Använd naturlig hudvård, sk. Noo poo: Tex tvätta ansiktet med honung istället för din vanliga tvål, och smörj in dig med kokosfett istället för din vanliga hudkräm.

Smink:

  • Mineralsmink från exempel bareMinerals.
  • Dr. hauscka
  • Santé naturkosmetik

Använd tandkräm utan Sodium Lauryl Sulfate (SLS) som många kan vara överkänsliga mot.

Undvik stress så gott det går då detta tros förvärra/utlösa perorial dermatit.

Konditionsträning och D-vitamin stärker immunförsvaret och hjälper därför kroppen att bli av med sjukdomen.

Andra saker som kan hjälpa mot perorial dermatit:

  • MSM – lingusil-svavel kan blandas med Essex kräm och smörjas på huden. Eftersom svavel är surt så är det omdiskuterat vilken effekt MSM ger kroppen om man dricker det varför det är säkrast att avstå. Det finns teorier om att kroppen gör sig av med viktiga mineraler när man får i sig sur föda eftersom kroppen anpassar sig för att behålla ett stabilt ph-värde i blodet. Vilket kan försämra immunförsvaret. 1
  • Havtornsolja
  • Vitamin b 5
  • Essex svavelkräm
  • Äppelcidervinäger, både dricka det med vatten och badda det på huden.
  • Svartvinbärskapslar och Suppressing cream som kan beställas på ekolea.se webshop.

Mer info om sjukdomen: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Perioral-dermatit/.

Referenser:

  1. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14972

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.