Prostatacancer

Vad kan orsaka prostatacancer?

  • Höga insulinnivåer är en hög riskfaktor för att utveckla prostatacancer. Den slutsatsen har läkaren Jan Hammarsten urolog vid Ludvika lasarett kommit fram till efter 20 års forskning på prostatacancer. 1
  • Hög konsumtion av mjölk är också en möjlig orsak till prostacancer. 2 Hög halt av kalcium och hög halt östrogen pga av inseminering som lyfts fram som en möjlig faktor. 3 Forskare i Lund har även visat att mjölk ger högt insulin även om inte blodsockret stiger så mycket. 6 En annan möjlig riskfaktor i mjölk som lyfts fram är att proteinet i Kasein i Komjölk ökar tillväxtfaktorn IGF-1. IGF-1 har i försök ökat risken för cancer och även ökat tillväxten av befintliga cancertumörer.
  • I en av de största och mest omfattande koststudier som gjorts The China Study så drabbas befolkningar som äter mer animalt protein och då främst protein från mjölk (kasein) oftare av cancer.
  • 1958 så rapporterades 18 dödsfall i Japan som berodde på prostatacancer. I USA var siffran större än 14000. Befolkningen var då bara den dubbla mot Japan. Dvs kostfaktorn har trolig stark inverkan på denna sjukdomen. Modern västerländsk kost ökar risken för prostata cancer.

Vad kan man göra föra att förebygga sjukdomen?

  • Enligt Jan är är alltså det bästa man kan göra för att motverka prostatacancer, att äta så lite mat som möjligt som höjer insulinhalten i blodet. Den diet som bäst uppfyller de kraven är den s.k. LCHF dieten anser han, som går ut på att äta så lite kolhydrater som möjligt och i stället äta mer nyttigt fett.
  • D-vitamin kan motverka uppkomsten av prostatacancer läs även om övriga råd under cancer. 4
  • Undvika komjölk.
  • Grönsaker innehåller antioxidanter som skyddar.
  • Läs mer om cancer här.

Källa: 

  1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=4748074
  2. http://www.svd.se/mat-och-vin/mjolk-mojlig-orsak-till-prostatacancer_6716791.svd
  3. http://svenskmjolk.se/Aktuellt/Aktuellt–Opinion/2011/Felaktigheter-i-tisdagens-Svenska-Dagbladet-angaende-rad-om-mjolk/#.UOGFh7b_Uy4
  4. http://www.aftonbladet.se/halsa/cancer/article11041224.ab
  5. http://www.vetenskaphalsa.se/mjolk-till-maten-bra-for-blodsockret/
  6. http://diabetesportalen.se/avhandlingar/2006/insulineffekter-av-mjoelk-och-andra-matproteiner/

prostata cancer

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.