Twar

Vad är Twar?

Många läkare har svårt att diagnosera twar infektionen då den inte påvisar någon förhöjd sänka och vanliga odlingar från slemhinnorna påvisar inte bakterier. Bakterien Chlamydia pneumonie orsakar twar och till skillnad från våra vanliga bakterier i luftvägarna (streptokocker, pneumokocker..) ligger twar inte på ytan av slemhinnorna utan måste ”krypa in” i cellerna för att kunna existera. Bakterien växer långsamt och man får ett sent antikroppssvar.

Vanliga symtom är problem med luftvägarna, klumpkänsla i halsen, trötthet, rinnande näsa, huvudvärk, nackvärk, tryck över bröstet, hjärtklappning, muskelvärk, depression och lock i öronen. Symtomen kan pågå i flera år och många patienter behöver antibiotika behandling för att bli av med bakterien.

Hur blir man frisk från Twar?

Enligt Dr. Gunnar Sandberg i Karlsborg som behandlat många patienter som lidit av twar med nästan hundraprocentig framgång i behandlingarna så är det bra att starta behandlingen vid aktiv infektion. Ligger infektionen passiv är det bättre att vänta tills den återkommer. Gunnar har upptäckt att bakterie stammarna varierar och olika antibiotika behöver sättas in. Han har bland annat använt azitromycin (Azitromax) med goda resultat som getts i dosering 250 mg 2 tabletter första dagen, sedan 1 tablett dagligen i 4 dagar, därefter 1 tablett varannan dag.

Misstänker man twar är det bra att be läkaren göra prov för antikroppar IgG eftersom det är svårt att få resultat från halsprov odling.

Källor:

 1. För mer information angående provtagning och behandling (Gunnar Sandberg): http://www.me-info.nu/pdf/Media/Medicinska%20artiklar/TWAR.pdf
 2. Internetmedicin: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=442

 

14 reaktion på “Twar

 1. Om man tar ett IGG prov skall man vara medveten om att vissa laboratorium inte använder sig av en flergradig skala utan bara om man har antikroppar eller inte. Har du tidigare varit smittad eller fortfarande har en infektion får du samma svar. dvs negativ eller positiv.
  I mitt fall från Östra sjukhuset fick jag beskedet positiv att jag ”bara” hade kvar rester av en tidigare infektion och ingen vidare behandling behövdes.
  Samtidigt gjorde jag ett prov vid vårdcentralen Crama i Landvetter fick jag beskedet att jag hade positivt IGG med höga värden och pågående infektion.
  Är du negativ har du värden 0-20, positiv 20-90, positiv med höga värden >90. Jag hade 162.
  Varför inte infektionskliniken laboratorium har bättre mätningar ville/kunde dom inte svara på.

  • Hej Agnetha
   Jag har varit dålig i 3 mån nu med alla symptom som stämmer in på TWAR men läkaren säger det är ett virus, förkylning, sänkan bra, halsprov bra etc…. vad gjorde du för test? äter/har du ätit antibiotika? Blir knas å orkar inget å innan detta tränade jag 3 dar i veckan samt promenixa, nu är jag orkeslös o trött ständigt.
   Med vänlig hälsning Mariah

 2. Hej på er alla!
  2011 hade jag världens dyng förkylning med bihåleinflammation mm. efter förkylning gick jag med ständig nästäppa prova allt inget hjälpte.En dag så slog det till i mina halsmuskler jätte ont och denna otroligt otrevlig lockkänsa i båda öronen.Jag har levt med Fibromyalgi sedan början på 90 talet så alla sade att det berodde på på den luriga sjukdomen. jag blev lite bättre med tiden men nu i mars 2013 slår det till med stormsteg ont i huvudet ,halsmuskler, totalt tätt i mina öron, mycket mer ont i mina muskler,flera bihåleinflammationer på raken,ont i ansikte o över näsan och bihålorna,fruktansvärt ont och stel i nacken ja det är så mycket problem i hela mina kropp så jag orkar inte räkna upp allt men det här är lite av den långa listan.Min husläkare tog nässekret prov Twar men ngativt. Jag tog mig i kragen och gick till privatläkare och tog antikropprovTwar har nu fått svar mitt igG ligger på 80 men igM Ua. dr tolkar de som att jag haft Twar för längesen men inte nu. Finns det någon som vet och kan hjälpa.
  Barbro

  • Hej Barbro!
   Det kan nog stämma att du har haft twar fast det är borta nu, det är en relativt vanlig infektion men den läker oftast ut av sig själv som jag fattat det.
   Har du kollat upp andra tänkbara orsaker till dina symptom? Har du kollat dina sköldkörtelvärden? Man kan även ha hypotyreos som inte syns på blodprov, sk. hypotyreos typ 2 men som ger samma symtom som vanlig hypotyreos, och som beror på att cellerna inte kan ta upp hormonet : http://hypotyreos.info/

   Jag trodde att jag hade twar, men sedan visade det sig att jag hade hypotyreos, så det kan vara värt att kolla upp. Det kan även ge fibromyalgi och de andra symtomen du beskriver. Sköldkörtelhormonerna påverkar alla celler i kroppen så man kan få en rad besvär.Jag vände mig till naturläkare som ställde diagnosen och sen har jag även fått den bekräftad av vanlig läkare. Har du kollat upp om du har några tungmetaller i kroppen? Det kan också ge en massa symtom. Det kan man bl.a. kolla med hårmineralanalys. Om jag vore du skulle jag vända mig till en seriös naturläkare. Hos den traditionella vården verkar det tyvärr svårt att få hjälp. Lycka till!

 3. Ni bör TACKA Er VC läkare som har gjord TWAR prover
  Jag har dom syptom länge Har varit tvungen att sluta tränna Sover masor och käner mig trött ändå’
  Hur skall man ” tvinga ” läkare på min VC NYHEM i Halmstad att tar dom prover
  Jag är nonschalerad hela tiden
  Får höra nästan halv år Vi avvaktar
  MVH Kristofer
  PS Kommer att vara tvungen att åka utomlands att får proverna gjorda Därefter kommer jag med räckningen till Försäkringskassan

 4. Hej, hoppas någon här kan ge lite råd vad det gäller mina besvär i halsen!

  För ca. 4 år sen gick jag en besvärligt infektion i halsen som gjorde att jag under några dagar hade otroligt mycket besvär med slem, åkte till vårdcentralen första gången och läkaren där sa att jag hade fått halsfluss, fick antibiotika utskriven men besvären blev inte bättre så jag åkte till vårdcentralen igen och lämnade lite extra prover men som inte visade på nåt mer! I efterföljande månaderna efter den första infektionen hade jag ett helvete då jag sov knappt något på nätterna då all slem gjorde att jag inte kunde andas! Under den första året sprang jag fram och tillbaks till vårdcentralen utan att komma fram till vad det för fel, fick remiss till specialist som tittade in i halsen och näsan och tog ännu mer prover men som tidigare utan att hitta något! Idag mår jag lite bättre även om det här har tagit mycket på min psyke det senaste året! Mina besvär idag består av nästäppa, lock för öronen, vit tjock slem som jag få harkla upp då och då! Finns det något här som kan rekommendera hur man ska gå tillväga om man misstänker twar? Hur ska man förklara detta för läkarna då de flesta inte ens har hört talas om ordet twar! Själv började jag misstänka twar efter att Gunde Swan fick sitt diagnos men som jag tydligen har läst så är det otroligt svårt att få ett diagnos? Är man dömd för att gå med det här resten av sitt liv bara för att de flesta läkare inte känner till det? Själv tror jag att mina besvär har blivit kroniska! Jag är 36 år, fult frisk! Varken drycker eller röker! Tacksam för svar

  • Ta med så mycket information som möjligt om twar till läkaren, skriv upp bra argument och skriv en sammanfattning av dina symtom, byt läkare om denne vägrar testa för twar, det finns en läkare som är mkt kunnig när det gäller att diagnostisera twar: Göran Falck
   Allmänläkare docent i allmänmedicin, på Apoteksgården. e-mail apoteksgarden@telia.com, vänd dig till honom om du inte hittar någon annan läkare som är villig att testa för twar, har du uteslutit andra infektioner som t.ex. körtelfeber? el allergier? testa utan gluten och mjölk ett tag tex, man kan få såna symtom som du beskriver av allergi. tyvärr visar inte de tester man gör inom vården på att man är allergisk mot tex gluten fastän man faktiskt är det, så det bästa är att testa själv en period och se om symptomen förbättras.

  • Det låter precis som mina symtom, har haft detta sedan maj 2013 och har trott på en massa olika saker. Är du fortfarande sjuk eller har du fått hjälp? Fyra specialister har tittat i min hals, en skrattade åt mig, en sa astma, en gav mig nasonex men de hittade inga andra saker. Snällt om du kan svara.
   Mvh Ninni Gustavsson

   • Jag har idag blivit mycket bättre men inte för att ha fått hjälp av sjukvården, snarare har jag väntat ut det. Här varit fletalgånger hos öron, näsa hals specialist men utan att dessa kunnat hitta felet en av dessa specialister ville till och med operera näsan 🙁 men men det har gått ca. 5 år efter att de flesta symptomen dök upp men känner mig idag mycket bättre även om jag fortfarande har vis besvär som inte riktigt är så jobbiga men tyvärr har detta satt sina spår på min mentala hälsa då jag ibland vaknar mitt i natten i tron om att jag håller på att kvävas till döds!

 5. Ja efter att varit långvarigt sjuk o blivit helt åt helvete behandlad inom vården i Helsingborg lyckades jag själv räkna ut vad jag lider av o det jag varit utsatt för önskar jag ingen för så illa som man blir behandlad inom vården så finner jag inte ord för vad vi betalar skatt för m om läkare inte behöver ha någon som helst kompetens o behöver dessutom komma ner från dom höga hästar dom rider på!

 6. Jag håller med dej detta är jävla skandal så illa behandlad o sen betalar man skatt o inte fan få man någon hjälp utan tro att man bara hittar på nää så roligt är det inte o hålla på o springa på vårdcentralen jag tror att ni behöver ta folk på allvar har själv haft ett helvete med att bli betraktad som inbillningssjuk men men såååå fel dom hade o hos vissa läkare finns inte någon som helst sympati nej tycker faktiskt en stor skärpning är på plats o lär er lyssna på era patienter o ta dom på allvar

 7. Ta kontakt Arminlabb i Tyskland. De använder Elispot som analysmetod vilken mycket mer träffsäker än de svenska analysmetoderna.
  Tyska läkare kan ibland rekommendera behandlingstiden på upp till 8 månader.
  Slösa inte penga på svenska läkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.