Utbrändhet

Varför blir man utbränd (går in i väggen)?

Vid långvarig stress så producerar binjurarna för låga nivåer av kortisol. Långvarig stress gör även att matsmältningen försämras eftersom bakteriefloran i magen hamnar i obalans. Kroppen håller kvar natrium, utsöndrar kalium, magnesium och andra viktiga mineraler via urinen vilket medför att vi får brist på dessa. Dvs kroppens energi och näringsförråd töms om inte extra mycket tillförs via kost eller tillskott. Brist på mineraler såsom magnesium gör att binjurarna får det ännu svårare och då uppstår ofta muskelspänningar och sömnproblem vilket leder till mer stress. Gör man inte något åt problemen så kommer immunförsvaret att försvagas vilket medför att man lättare blir sjuk. Efter en tid så kommer även andra hormon påverkas läs mer här.

Ibland drabbas stressade personer av panikattacker (ångestattacker) . De tror ofta att de håller på att få en hjärtattack och ska dö. Den limbiska hjärnan (delen vi ärvt av aporna) tar då kontroll över alla kroppsfunktioner. Den kognetiva delen av hjärnan fungerar då inte på grund av högt andrenalin. Hjärtat slår vilt, ben och händer skakar, svettningar och personen som drabbas av detta tror han kommer att dö.

Hur kommer man tillbaka efter utbrändhet?

utbrändhet

  • Mät dina värden av mineraler i kroppen, exempelvis för att se om du har magnesiumbrist och ta isåfall kosttillskott alternativt näringsrik kost.
  • Ät kost med mycket näring såsom Raw Food.
  • Lär dig avslappningstekniker såsom mindfullness och djupandning.
  • Lär dig känna när du stressar upp dig. Lyssna på kroppens signaler och ta korta pauser på jobbet.

En reaktion på “Utbrändhet

  1. Pingback: stress - Syster Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.