Vilken diet är bäst LCHF eller stenålderskost?

Vilken diet ska man väljaAtt äta nyttigt för att undvika att bli sjuk eller bota sjukdom kräver en del kunskap eftersom en stor del av dagens mat är framställd på ett onaturlig sätt för att vara billig, smaka gott och hålla längre. Exempelvis sker tillagning i onaturligt höga temperaturer som utarmar antioxidanter och bildar inflammationsbildande ämnen, dessutom tillsätts ofta tillsatser och socker. Våra kroppar är inte anpassade för denna föda och vi blir därför sjuka. Det är populärt att följa en diet eftersom den beskriver vad man ska äta och vad man ska undvika.

Vilken diet är bäst LCHF eller stenålderskost?

De populäraste dieterna baserat på lågkolhydratskost (LCHF, atkins, GI..) och lågfettdieterna (stenålderskost, paleolitisk) har mycket gemensamt och är alla bra alternativ.

  • Alla dieterna undviker tillsatt socker. Tillsatt socker är inte bra för kroppen eftersom det medför att man lätt får i sig stora mängder av glukos i kombination med fruktos. Läs här varför denna kombination är dålig.
  • Alla dieterna undviker giftigt gluten. Gluten kan bidra till ökad genomsläpplighet i tarmen, inflammation och en rad följdsjukdomar särskilt om man är överkänslig. Läs mer om gluten och immunförsvaret här.
  • Alla dieterna undviker den farliga kombination av socker och fett.  I LCHF dieten undviker man kolhydrater vilket gör att man inte får någon blodsockerhöjning, Stenålderskosten undviker istället fettet vilket ger ökad insulinkänslighet (Hög insulinkänslighet = förhållandevis liten mängd insulin för att frakta undan en stor mängd glukos ur blodet.). Dvs man löser samma sak på olika sätt. Det är just kombinationen av glukos och fett som ger blodsockerhöjning vilket leder till:
  1. Blodsockerhöjning vilket gör att kroppen producerar mer insulin som lagrar fett. Detta leder till insulinresistans och sjukdomar såsom cancer, diabetes typ 2 och hjärt- kärlsjukdomar. När cellerna är ”ockuperade” av fett så kan de inte snabbt fånga upp glukosen vilket leder till blodsockerhöjning och ökad produktion av insulin. Insulin lagrar fett i kroppen särskilt runt buken.
  2. Blodsockerhöjningen gynnar de dåliga bakterierna i tarmens bakterieflora vilket leder till nedsatt immunförsvar vilket i längden kan leda till allergier och sjukdomar. Läs mer här.
  3. Blodsockerhöjningen leder till att LDL partiklarna skadas vilken ökar risken för hjärt- kärl sjukdomar. Läs mer här.
  • Alla dieterna förespråkar att man ska undvika raffinerade livsmedel. Dessa är mer eller mindre utarmade på antioxidanter, mineraler, vitaminer och andra näringsämnen och skyddsämnen. De täcker mer än väl vårt behov av energi men inte vårt behov av naturliga skyddsämnen vilket kan leda till sjukdomar såsom cancer.
  • AGE/ALE – Större risk att få i sig mer AGE/ALE som kan öka inflammation i kroppen vid LCHF än vid stenålderskost om man inte är uppmärksam. Ost innehåller en förhöjd halt av AGE/ALE. Men det går att anpassa LCHF för att undvika detta om man är påläst. Raw food är bästa kosten ur detta hänseendet.
  •  Antioxidanter – LCHF specificerar inte i detalj vad du ska äta. Stenålderskosten är mer specifik och medför därför att man inte behöver så stor kunskap för att äta livsmedel  med höga halter av antioxidanter. Antioxidanter binder skadliga fria radikaler. Läs mer här.

Så både LCHF och stenålderskost är bra dieter. Att tänka på när man äter LCHF är att man väljer rätt fett och för stenålderskost att man väljer bra kolhydrater. Allmänt ska man även undvika tillsatser och konserver och helst försöka köpa närproducerade råvaror. Bor man i ett land som Sverige där det är begränsat med sol under vinterhalvåret så behöver men äta D-vitamin tillskott oavsett kost.

En fördel med LCHF är att den är relativt lätt att följa eftersom fett mättar så bra. Stenålderskost har visat sig kunna förbättra insulinkänsligheten när Staffan Lindeberg gjort försök på diabetespatienter vilket LCHF inte har visat.

Mer fakta:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.