Är fisk nyttigt? Fisk är en mycket bra källa av den livsviktiga fleromättade fettsyran Omega 3 som vi ofta har för lite av. Fet fisk såsom lax, makrill, strömming och sill innehåller Omega 3 i formen EPA och DHA som kroppen kan ta upp utan att först behöva omvandla det. Fisk innehåller även andra nyttigheter såsom D-vitamin, jod och selen.
Men tyvärr har människan smutsat ner många sjöar och hav varför man bör undvika att äta fisk därifrån. Exempelvis finns höga halter av dioxiner, PCB:er och kvicksilver i fisk från vissa områden.
- Vilt fångad fisk från nord atlanten kan man äta utan att behöva vara rädd att få i sig för mycket föroreningar.
- Dioxin och PCB finns i fet fisk från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern .
- Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller fångad i Atlanten eller Stilla havet. Denna fisk innehåller också miljögifter såsom dioxin och PCB. Norska livsmedelsverket avråder gravida och kvinnor i fertil ålder från att äta odlad norsk fisk. 1
Källor
- http://www.dn.se/nyheter/sverige/fertila-kvinnor-avrads-fran-att-ata-odlad-lax/
- http://www.slv.se/sv/grupp1/mat-och-naring/kostrad/gravida/