Ägg

 

äggDet har tidigare funnits en rädsla att äta ägg eftersom det ansågs öka kolesterolet i blodet. Men enligt nutida forskare så finns det inga sådana risker. Forskare från Universitetet i Connecticut har utfört tester på kvinnor och män och alla deltagare i studien hade tvärtom fått sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL som skyddar mot hjärt- kärl sjukdomar. 1

Vad innehåller då ägg förutom kolesterol?

Äggvitan är ett högvärdigt protein utan fett.

Den inre äggulan utgörs främst av biokemiskt säkert fett med ungefär lika delar mättade och enkelomättade fettsyror. En liten del av äggulan cirka 10% består av reaktiv omega-6 (linolsyra), olämpligt fröfoder kan öka halten.

  • Äggulan får sin gula färg från antioxidanten zeaxantin.
  • Även halten av vitamin E i form av antioxidanten alfa-tokoferol är hög i äggula.
  • Det finns även grupp av fetter (kolin) som är viktig för uppbyggnad av cellmembran (cellväggar). Från kolin bildas betain som motverkar oxidation vilket motverkar inflammation.
  • I äggulan finns även kolesterol. Gamla personer som äter statiner kan genom att äta ett extra ägg om dagen motverka kroppens nedsatta funktion att producera tillräckligt kolesterol. Kolesterol är livsviktig för blodfetter och membraner.
  • Äggula är en av få viktiga källor utöver fisk och skaldjur som innehåller Omega-3 fiskfettsyran DHA.  Om man inte äter fet fisk varje vecka så är det bra att äta lite extra ägg.

Källor:

  1. http://www.svd.se/mat-och-vin/agg-bra-for-blodfetterna_7758428.svd
  2. Göran Petersson, Kemi- och Bioteknik Chalmers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.