Sötningsmedel

Stevia

Det finns många olika sötningsmedel på marknaden såsom björksocker, stevia, aspartam och sukralos som är populära av den anledning att de har ett lägre GI än socker men ändå ger en högre sötningsgrad. Är det bra att använda sötningsmedel såsom stevia istället för socker eftersom det ger en lägre blodsockerhöjning?

Sötningsmedel GI Sötningsgrad
Socker (glukos+fruktos) 68
Agavesirap 50 1,5 ggr sötare än socker
Björksocker/Xylitol 8 Ungefär som socker
Stevia 0 200 ggr sötare än socker
Sackarin <50 300 ggr sötare än socker
Aspartam 0 200 ggr sötare än socker

Sockerfria sötningsmedel motverkar för stunden blodsockerhöjning men över en längre tid visar forskning att de medför viktökning/ökad diabetesrisk. Detta på grund av störd reglering och ökat sötsug. Detta är anledningen till varför sötningsmedel inte får nyckelhålsmärkas. Därför är det bättre att använda naturliga sötningsmedel såsom dadlar och honung istället eftersom sötningsmedel bidrar till att lura kroppen att längta efter mer sött vilket i längden gör att du kommer vilja ha alltmer sötsaker. Ett lite bättre alternativ än sötningsmedel är att använda vanligt socker (glukos och fruktos). Läs mer om socker/blodsocker här.

Ny forskning från Israel visar även att light-produkter förstör tarmfloran vilket ökar risken för en rad sjukdomar såsom diabetes. 1 Läs mer om tarmflorans betydelse här.

Källor:

 1. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/light-produkter-kan-vara-halsofarliga/

En reaktion på “Sötningsmedel

 1. E951, aspartam
  Det vanligaste sötningsmedlet som finns i Sverige, i t.ex. lightdrycker. Aspartam är strängt förbjudet i Japan i alla livsmedel pga. dessa studier:
  ”Enligt en studie som presenterades i Environmental Health Perspectives kan kontinuerlig konsumtion av aspartam leda till leukemi, lymfcancer och bröstcancer.”

  ”En annan akademisk studie i European Journal of Clinical Nutrition visar på ett möjligt samband mellan aspartam och nervskador i hjärna”
  Aspartam bryts för övrigt ner till metanol i kroppen, det vill säga träsprit.

  Vi svenskar är så himla godtrogna och tror att Livsmedelsverket agerar för befolkningens bästa. Börjar man läsa på om alla tillsatser i vår mat så blir man snart varse vilken okunskap det finns i vårt land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.