Omega 3

Kroppen kan inte producera det livsviktiga fleromättade fettsyrorna Omega 3 och Omega 6 som vi behöver. Därför behöver vi få i oss dessa från kost eller tillskott. Tyvärr får vi i oss alltför mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3 vilket medför många hälsoproblem. 

Varför får vi inte i oss tillräckligt med Omega 3 i våran kost? Hur har människor kunnat klara sig tidigare utan tillskott?

Våran kost innehåller allt mer Omega 6 och mindre Omega 3 på grund av förändringar inom industrin.

  • Odlad fisk matas tyvärr i allt större utsträckning med spannmål istället för fiskrens vilket medför att Omega 3 halten blir lägre. 1, 2
  • De flesta djur inom livsmedelsindustrin (kor, gris, kyckling etc) matas i större utsträckning med spannmål såsom soja och majs istället för gräs och hö. Detta medför att Omega 6 ökar och Omega 3 minskar. Djur som är uppfödda på gräs innehåller högre halter Omega3.
  • Många höns matas med spannmål vilket resulterar i att äggen innehåller mycket mindre Omega3.
  • Matoljor (t.ex. majsolja, rapsolja och solrosolja) och margarin innehåller höga halter av Omega 6.3, 4 Genom att minska Omega3 halten i oljorna så har lagringstiden ökat.
  • Nötter och fröer innehåller mycket omega 6.

Hur är bästa sättet att få i sig Omega 3?

  • laxBästa sättet är att äta fet vilt fångad fisk såsom makrill och lax eller ekologiska ägg från frigående höns. Fet fisk och ägg innehåller Omega3 i formen EPA och DHA som kroppen kan ta upp. 
  • Även linfrö och gröna bladgrönsaker innehåller Omega3 men i en annan form (ALA) som först måste omvandlas. Denna omvandling är reaktiv och kan ge fria radikaler (ökad oxidativ stress för kroppen). Men om man äter mycket antioxidanter såsom raw food så har man ett bra skydd.
  • Stek i smör eller kokosfett istället för oljor. Mycket bättre med mättat fett än höga halter Omega6 och som dessutom är reaktiva vid höga temperaturer.
  • Ät inte överdrivet mycket nötter.
  • Eftersom Omega3 är reaktiv så härsknar den mycket snabbt och bildar reaktiva radikaler som kan göra mer skada än nytta. Om man äter tillskott är det därför viktigt att välja Omega3 som är så stabilt som möjligt.Här är en blogg som jämfört olika sorter och kommit fram till att Eskimo-3 är ett bra val eftersom högkoncentrerade Omega3 kosttillskott härsknar snabbare.

Varför är det farligt med ett högt förhållande av Omega6 i förhållande till Omega3?

Forskare kopplar ett högt förhållande av Omega 6 i förhållande till Omega3 till inflammation och många sjukdomar såsom bröst-, prostata-, tjocktarms-cancer, övervikt, diabetes, hjärtsjukdomar och depression.

Källor:

  1. www.mindfully.org/Water/Fish-Farming-Overtake-Cattle.htm
  2. http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4256/2
  3. http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/621/2
  4. http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/7727/2

3 reaktion på “Omega 3

  1. Ett utomordentligt bra Omega-3 tillskott är Balance Oil. Förutom dess höga renhet är dess effekt bevisad.
    Effekten bevisas med en droppe blod på ett preparatpapper som sände till Universitetssjukhuset i Tronheim för analys. Där får du sen svart på vitt din balans av 11 olika fettsyror i din kropp.
    Efter att ha tagit Balance Oil i 120 dagar görs ett nytt test för att se skillnaderna. Din kvot mellan omega 6 och Omega 3 är då bättre än 5:1. Om inte får du pengarna tillbaka. (I Sverige ligger genomsnittet på en kvot 15:1)
    Vill du veta mer? maila eller ring mig:
    68stridh@gmail.com eller ring 0723034467
    Mvh
    Magnus Stridh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.