Hjärtinfarkt

Human Heart

Varför får man hjärtinfarkt?

Kemiska förändringar av LDL* i kombination med inflammation bedöms numera ligga bakom de skador på blodkärl som betecknas ateroskleros (åderförkalkning).

 

* ( LDL=low density lipoprotein är ”paket” som fraktar fett och kolesterol från levern ut till kroppens celler för att de ska få energi)

 

Det är främst två biokemiska reaktioner som skadar LDL paketen:
1, Högt blodsocker ger glykolisering av skalet på LDL paketen. Dvs det uppstår en kemisk reaktion mellan LDL paketen och blodsocker som skadar LDL paketen.
2, Fleromättat reaktivt fett såsom Omega6 och vegetariskt Omega3 bildar kemiska reaktioner (kallad lipidperoxidation) som skadar kärnan dvs innehållet av LDL paketen.
Har man ärftlig brist på LDL-receptorer riskerar man högre LDL-nivåer. Detta ökar risken för hjärtinfarkt.
Om man har höga värden av aminsyran homocystein (sjukdomstillståndet kallas hyperhomocysteinemi) så ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Homocystein är reaktivt och känslig för oxidation och bildar kemiska reaktioner med LDL paketen och fibrin (fibrin är ett protein som är verksamt vid koagulation).

Varför ger mätning av totalkolesterol en felaktig bild?
 
Att mäta totalkolesterol ger inte en indikation på om man har en ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar eftersom det är skadade LDL paket som är orsaken. När man mäter totala kolesterolet så mäter man förutom LDL även HDL*. Högt HDL har till och med visats ge minskad risk för hjärt- kärlsjukdomar.  Istället bör TG*/HDL förhållandet mätas.

* (HDL= high density lipoprotein. HDL är paket som fraktar fett och kolesterol tillbaka till levern)
*TG – Triglycerider – Vanligaste fetterna i blodet. Lågt blodsocker och konditionsträning har visat sig ge bra TG värden i blodet.

Vad kan man göra själv för att påverka/förbygga hjärtinfakt?
 
  • Undvik att äta mat som innehåller både glukos och fett eftersom det ger högt blodsocker som skadar skalen på LDL paketen. Undvik även mat med tillsatt socker (glukos+fruktos) eftersom även detta ger högt blodsocker. Exempelvis undvik pizza, läsk och glass. Läs mer här om socker och kolhydrater. Genom att gå på en diet såsom LCHF eller stenålderkost så undviker du detta. En ny amerikans studie visar att tillsatt socker ger ökad risk för hjärtinfarkt. 17
  •  Undvik att äta fleromättat reaktiv fett såsom Omega6 och vegetabiliskt Omega3 eftesom det skadar innehållet i LDL paketen. Välj istället mättat fett och fleromättat stabilt Omega3 från fet fisk och ägg. Läs mer om fett här.
  • Om man lider av sjukdomstillståndet hyperhomocysteinemi dvs man har en onormalt hög halt av aminsyran homocystein så är folsyra mycket effektivt i de flesta fall ( 80%). På de individer där folsyra inte ger tillräcklig effekt blir homocysteinnivån normaliserad av vitaminerna B6, B12 eller av Kolin.12
  • Ät mycket grönsaker och frukt för att få mycket antioxidanter. Antioxidanter är ett  livsviktigt centralt skydd mot lipidperoxidation i blodfetter. 1. En antioxidant vid namn Tokoferoler har visat sig vara betydelsefull för att stoppa libidperoxidation. 11 
  • Undvik statiner – Statiner används för sänkning av blodets halter av kolesterol och LDL vilket därför inte är en lämplig behandling vid hjärt- kärlsjukdomar. Statiner förstör inte bara kroppens naturliga reglering av kolesterol och blodfetter utan även biosyntesen av steroidhormoner och Q10. Detta leder till många biverkningar exempelvis minnesförlust,  trötthet och muskelömhet. 9 Den enda gruppen som eventuellt kan motiveras att äta statiner är medelålders män som redan tidigare haft en hjärtinfarkt. När vi äter mat som innehåller kolesterol exempelvis ägg så reglerar kroppen så att den producerar mindre kolesterol. Därför behöver vi inte vara rädda för att äta mat som innehåller kolesterol. Om man är äldre så behöver man ofta tillskott av kolesterol via födan eftersom kroppen då producerar för lite. Kolesterol är mycket viktigt eftersom det används som byggsten till cellernas skal. Kolesterolet är även förstadiet till många av våra hormoner och med solens hjälp omvandlas hudens kolesterol till D-vitamin.
  • Se till att du får tillräckligt med D-vitamin genom tillskott under den mörka delen av året.
  • Viktigt är också att undvika värktabletter som innehåller diklofenak, som till exempel Eeze och Voltaren. Ekot i Sveriges Radio rapporterar att en regelbunden konsumtion av värktabletterna kraftigt ökar risken för hjärtinfarkt och hjärtdöd.
  • Undvik långvarig stress. Stress höjer hormonet kortisol. Vid högt kortisol så omvandlas protein (från muskler, hud, blodkärl mm) till glukos vilket ger högt blodsocker. Högt blodsocker skadar LDL paketen vilket leder till hjärtinfarkt. En dansk studie har gjort stressmätningar bland 600 anställda i Danmark för att se hur stress påverkar hjärta och blodkärl. Studien visade att arbetsrelaterad stress kan leda till åderförkalkning som i sin tur kan utvecklas till en hjärtinfakt. 13 Andra studier visar att genom att stressa mindre på arbetet kan risken att drabbas av hjärtinfarkt minska med upp till 30 procent. 1415
  • Pekka Saikku har forskat på sambandet mellan bakterien Chlamydia pneumoniae-infektion och hjärt–kärlsjukdom. Hos råttor ger Chlamydia pneumoniae-infektion ateroskleros även om inte kosten berikats med LDL-fetter. Chlamydian ger kronisk infektion i kärlendotelet. Ett kontrollerat försök genomförs nu på  4000 människor som haft en hjärtinfarkt, där behandlas chlamydian med antibiotika (makrolider). 16
  • Tillskott av Magnesium, Selen och E-vitamin kan vara effektiva när det gäller hjärtsjukdomar. Testa dina värden. 12

Källor:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12773206?dopt=Abstract
  2. Statiner ger mer skada än nytta: http://www.unt.se/debatt/statiner-gor-mer-skada-an-nytta-1653445.aspx
  3. Fettsnål mat ger farliga små LDL-partiklar: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7625363
  4. Lågkolhydrat kost positiva effekter vid åderförkalkning: http://circ.ahajournals.org/content/121/10/1200.abstrac
  5. Fettsnål kost förvärrar hjärt/kärlsjukdomar: http://jama.ama-assn.org/content/295/6/655.abstract
  6. Amerikansk hjärtkirurg: http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/
  7. Studie angående kost och förebyggande av hjärtsjukdom, påvisar att snabba kolhydrater är farligt: http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/169/7/659
  8. Socker farligt för hjärtat: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/socker-okar-risk-for-hjartsjukdomar
  9. http://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man
  10. http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/86667.pdf
  11. http://www.lio.se/pages/70688/vitamin_E.pdf
  12. Peter Wilhelmsson-Friskare liv med rätt kost+vitaminer och mineral.
  13. http://www.hjerteforeningen.dk/nyheder__udgivelser/nyhedsvisning/?newsid=1100
  14. http://www.stressforskning.su.se/om-oss/nyheter/minskad-jobbstress-reducerar-risken-for-hjartinfarkt-1.103078
  15. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stress-bakom-manga-hjartinfarkter
  16. http://ltarkiv.lakartidningen.se/1999/temp/pda18971.pdf
  17. http://www.sydsvenskan.se/sverige/socker-okar-risk-for-hjartsjukdom/

5 reaktion på “Hjärtinfarkt

  1. Pingback: D-vitamin

  2. Pingback: LCHF - Syster Karin

  3. Pingback: Konditionsträning - Positiva effekter

  4. Pingback: Varför är Gluten farligt? » EFT, TFT och EMENTE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.