Det pågår en intensiv kostdebatt i Sverige angående om LCHF (lite kolhydrater, högt fett) är en bra diet eller inte. Exempelvis såsom denna artikel i GP: Debatt: ”Tro ersätter vetande i hetsig LCHF-debatt samt kostdoktorns hemsida.
Vi tycker de har missat många viktiga delar i debatten.
När de jämför LCHF med den ”kolhydratrika kosten” så undrar man vad den kolhydratsrika kosten innehåller. Innehåller den tillsatt socker (glukos och frukos) så förstår man att LCHF är bättre men om den enbart innehåller kolhydrater i dess naturliga form tillsammans med fibrer så är det inte lika självklart.
Staffan Lindeberg kör pågående försök på diabets typ 2 patienter med en kost som enbart innehåller naturliga kolhydrater och låg fetthalt (stenålderskost). Försöken indikerar på att insulinkänsligheten tom. har blivit bättre. LCHF däremot fungerar bara under tiden man går på dieten. Dvs insulinkänsligheten förbättras inte långsiktigt.
Men visst finns det fall och sjukdomar då LCHF kan vara mycket lämplig, t.ex. vid vid pågående cancer eftersom LCHF dieten inte innehåller kolhydrater som göder tumörer. Dessutom är LCHF lätt att följa eftersom fett ger bra mättnad. LCHF är också ofta ett bättre sätt att gå ner i vikt på om man är överviktig än flera andra metoder, som t.ex. pulverdieter eller operation av magsäcken.
Men man bör inte enbart fokusera på blodsocker och insulin. I många fall så kan det vara mer lämpligt att äta naturliga ”ekologiska kolhydrater” såsom frukt och grönsaker så man får i sig antioxidanter, vitaminer, mineraler, fibrer och enzymer samt undviker farliga tillsatser och hormonpåverkande besprutning. Antioxidanter binder fria radikaler. Fibrer motverkar blodsockerstegring och är viktigt för att rena och föra ut gifter ur kroppen. Enzymer bryter ner födan så vi kan tillgodogöra oss näringen.
Dvs att undvika alla kolhydrater kanske inte är det bästa alternativet för alla. Hos ursprungsbefolkningar som ätit rotfrukter som basföda och högt kolhydratintag finns ingen diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Viktigare är kanske att fokusera på att undvika föda som vår matsmältningsapparat och ämnesomsättning inte klarar av att hantera. Exempel på sådan föda är mejeri- och spannmålsprodukter, tillsatt socker och raffinerat fett.
Att undvika raffinerade livsmedel som innehåller en hög mängd energi utan näring är dieter såsom LCHF och stenålderskost i alla fall överens om. Och bara genom att inse det så har man kommit långt..