Raw food

raw foodVad är raw food? Raw food, eller råkost, är mat som inte upphettats över 42 grader. Syftet med raw food är att äta så naturlig mat som möjligt. Genom att undvika att hetta upp maten så bevaras näringen (antioxidanter, enzymer, mineraler & vitaminer) som helt eller delvis förstörs då mat processas eller hettas upp. (Processad mat innehåller energi men ofta ingen näring.) Ju mer råkost din diet består av, desto bättre. Du behöver inte äta råkost jämt.
Raw food stärker ditt immunförsvar genom att:
  1. Tillföra antioxidanter och vitaminer – Antioxidanter binder fria radikaler vilket motverkar sjukdom. Raw food är rik på antioxidanter. Antioxidanter förstörs vid upphettning.
  2. Tillföra mineraler – Grönsaker och frukt är rika på mineraler. Brist och obalanser bland mineralerna i kroppen kan leda till sjukdomar.
  3. Stärker din tarmflora – Nyttiga bakterier som är väldigt viktiga för ditt immunförsvar, finns bland annat i mjölksyrade och färska bär och grönsaker.
  4. Undviker de inflammatoriska ämnen (ALE/AGE) som bildas vid upphättning. Läs mer om ALE/AGE och immunförsvaret här.
  5. Enzymer – Raw food innehåller enzymer som förstörs vid upphettning (48 grader). Dessa enzymer är viktiga för matsmältningen eftersom de bryter ner och utvinner näring ur maten.
  6. Fibrer – Grönsaker och frukt innehåller nyttiga fibrer som behövs för att kroppen ska kunna rensa ut gifter ur kroppen.
  7. ALA (Omega 3) – Folkgrupper som äter mycket grönsaker och frukt har ett bra förhållande mellan Omega 3 och Omega 6.
  8. Saltsyra – Saltsyra i magsäcken behövs för matsmältningen absorberar mineraler och proteiner. Bryter även ner parasiter, bakterier och svamp. Försökspersoner som åt bladgrönt hade bra värden.

raw food rå kost

De som bara äter raw food brukar kalla sig råkostare, de äter vegetariskt och utesluter gluten och laktos. Deras föda består av grönsaker, frukter, bär, örter, rötter, nötter, frön, alger och groddar. 

Att tänka på när man äter raw food

  • Stora mängder av icke tillagade goitrogener (brysselkål, broccoli, majrova, kålrabbi, rädisor, blomkål, kassava, hirs, vitkål och grönkål) hindrar jodupptaget vilket kan påverka sköldkörteln negativt.
  • Nässlor lagrar nitrater som i stora mängder kan vara skadligt. På kväverika platser som tex vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar ska man inte plocka nässlor eftersom de där tar upp kväve ur jorden och omvandlar till nitrit. Plocka därför istället nyutslagna skott (innan nässlan gått i blom) i skogslundar och på ängar. 4
  • Om man äter stora mängder gröna växter så bör man variera och inte äta ensidigt eftersom växter naturligt innehåller svag halt av gift som i stora mängder kan ge skador.
  • Det finns en risk att få i sig för mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3 om man äter mycket oljor, nötter och fröer. Tänk på att äta Omega 3 som finns i bland annat bladgrönt och linfrö och undvik att äta för mycket frö-oljor och nötter. Läs mer här.
  • Bästa källan för livsviktiga Omega-3 är från fet fisk eller ägg. Men det finns även reaktivt Omega-3 ALA i linfröolja. Reakivt feromättat fett ligger bakom skador på blodfetter och blodkärl och bör undvikas i högsta grad. Men eftersom man i Raw food intar kallpressad linföolja tillsammans med massa antioxidanter så binder de och skyddar mot de reaktiva skadliga radikalerna. Läs mer om fett här.
  • Det går utmärkt att kombinera Raw food med andra dieter såsom LCHF och man måste inte äta 100% Raw food. Exempelvis är det bra att även äta fisk för att få i sig tillräckligt med Omega 3.
  • grönsakerNärproducerade ekologiska grönsaker och frukter är att föredra för att minimera intaget av besprutningsmedel och bevara miljön. Därför får man försöka anpassa maten efter säsong.
  • Om man inte tål mandel så kan man testa att blötlägga dem över natten och därefter skölja dem med sil för att få bort garvsyran i skalet. Det går även att ersätta nötter med frön såsom solrosfrön, sesamfrön, solrosfrön och pinjenötter.
  • Man får inte brist på protein när man äter raw food eftersom det finns mycket protein i bladgrönt nötter och alger.
  • Högt blodsocker och insulinresistans är inget problem vid raw food även om man äter mycket frukt eftersom det är kombinationen av glukos och fett som ger högt blodsocker. Läs mer här.
  • En bra förvarings metod för att bevara vitaminer och mineraler i grönsaker är att frysa.
  • Vitamin B12 finns inte i växer men finns till viss del i fermenterade produkter framställda av växter, till exempel surkål och syrade grönsaker. Även alger kan innehålla vitamin B12 men det är osäkert hur bra kroppen kan ta upp dessa. Därför bör man ta tillskott av B12 om man inte äter skaldjur, kött, fisk eller mejeriproduketer. 1
  • Ett roligt sätt att starta med rawfood är att ersätta vanliga efterrätter med raw food efterrätter. Exempelvis kan du testa denna goda och nyttiga kladdkakan.

Att äta raw food i Sverige är ganska dyrt särskilt om man köper ekologiska grönsaker för att undvika farliga ämnen från besprutning. För att spara pengar så kan man grodda hemma. Exempelvis kan man grodda alfalfafrön i en glasburk:

  1. Häll cirka 1 dl frön tillsammans med 3 dl vatten i en glasburk och låt stå i cirka 6 timmar.
  2. Skölj därefter fröna i en sil.
  3. Placera silen i en bunke och täck med en tallrik eftersom groddarna ska gro i mörker.
  4. Vattna groddarna 2-3 gånger per dag genom att skölja dem noga.
  5. Skörda efter cirka 1-5 dagar när det vuxit ut en svans. (1-5 dagar beroende på sort, alfalfa i 5-6 dagar).
  6. Avsluta eventuellt med att ställa groddarna ljust några timmar så att de får grön färg.
  7. Förvara färdiga groddar i kylskåp. Hållbarheten är 5-6 dagar.

Man kan även odla vetegräs i sitt fönster eller växthus, plocka maskrosblad eller kriskål och blanda i en smoothie med frukt. Att blanda bladgrönsaker med frukt i en blender är ett utmärkt sätt att få i sig näring (vitaminer, mineraler, ALA (Omega 3), protein i form av aminosyror och fibrer). En variation av gröna bladgrönsaker innehåller ett mycket bra näringsinnehåll för människan. 2, 3

Sevärd video:

Källor

  1. http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Kosttillskott/Finns-vitamin-B-12-i-vaxter/
  2. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2461/2
  3. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2
  4. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2416&artikel=2838949

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.