Sköldkörteln styr kroppens ämnesomsättning genom att producera hormoner som skickar signaler till cellerna. Sköldkörtelhormonet T4 produceras för att öka kroppens ämnesomsättning. Sköldkörtelhormonet T4 omvandlas till T3 i levern som har som funktion att signalera till cellerna att öka ämnesomsättningen.
Vad är hypotyreos?
Om för lite sköldkörtelhormon T4 produceras så uppstår sjukdomen Hypotyreos. Vid hypotyreos så får man låg ämnesomsättning vilket ofta leder till trötthet, depression, frusenhet och övervikt.
Hur vet man om man har hypotyreos?
Genom blodprov och urinprov kan man mäta hormonerna T3, T4 och TSH för att påvisa om man lider av hypotyreos. Lider man av hypotyres så visar provet normalt låga värden av T3 och T4 samt höga värden av TSH. Hormonet TSH som produceras av hypofysen är förhöjt eftersom hypofysen försöker få sköldkörteln att producera mer T4. (Hypofysen styr sköldkörteln.)
Varför får man hypotyreos?
Hypotyreos är i viss mån ärftligt och är vanligare hos kvinnor. Orsak till hypotyres kan vara en autoimmun sjukdom som orsakar antikroppar som förstör vävnaden i sköldkörteln. En annan orsak kan vara jodbrist eller sjukdom i hypofysen och därmed problem med TSH. Sköldkörteln påverkas även av temperaturändringar eftersom det tar lite tid innan hormonproduktionen hunnit anpassa sig. Innan du tar hormonmedicinen Levaxin kolla så att du inte leder av jodbrist eftersom Levaxin kan förvärra hypotyreos vid jodbrist.
Yttre faktorer som påverkar
- Mät om du har jodbrist och ät isåfall jod. Jod behövs för att producera sköldkörtelhormonet T4. Livsmedel rika på jod är mjölk, ost, ägg, fisk och skaldjur.
- Obs ta inte jod om du inte har låga värden. För höga värden av jod kan öka risken för hypotyreos.
- I många fall behöver du medicinering för att må bättre. T4 och i bland även T3. En del kvinnor blir bättre av NDT. (Naturligt sköldkörtelhormon). Kontakta läkare.
- Undvik stress – Vid stress producerar binjurarna hormonet kortisol som hämnar det enzym som behövs för att konvertera T4 till T3. Detta kan därför förvärra hypotyreos.
- Toxiska ämnen såsom överskott av uran. Överskott från uran kan man exempelvis få om man har ökad genomsläpplighet i tarmen och dricker vatten med hög uran halt såsom i Uppsala. Läs mer om ökad genomsläpplighet här.
- Stora mänder av isoflavonoider som exempelvis soja påverkar sköldkörteln negativt.
- Stora mängder av icke tillagade goitrogener (brysselkål, broccoli, majrova, kålrabbi, rädisor, blomkål, kassava, hirs, vitkål och grönkål) hindrar jodupptaget vilket kan påverka sköldkörteln negativt.
- Rökning – En cyanid som cigarettrök innehåller, försämrar sköldkörtelns funktion genom att förhindra upptaget av jod och tillverkningen av sköldkörtelhormon. Det finns även andra ämnen i cigaretter som påverkar sköldkörteln negativt eftersom de förhindrar att T3 binder sig till receptorer på cellerna.
- Omega 3 från fisk och ägg motverkar inflammation och är därför bra.
- Selen, zink och koppar behövs för att levern ska kunna omvandla T4 till T3.
- Mangan behövs för att underlätta för antioxidativa enzymer i sköldkörteln och levern så att båda organen fungerar optimalt.
- B6 och C-vitamin behövs för att konvertera dopamin till noradrenalin. Hormonet noradrenalin stimulerar hypotalamus och hypofysen att aktivera produktionen av hormon i sköldkörteln.
- B-vitaminerna kan förbättra cellens svar på T3.
- I Finland används torkad svinsköldkörtel (Armour Thyroid) som hormonmedicin vilket för vissa patienter fungerat bättre än syntetiska medicinen Levaxin. 1, 2 Enligt läkemedelsverkets licensavdelning så kan torkad svinsköldkörtel (Armour Thyroid) skrivas ut på licens vid hypotyreos. Men de är mycket restriktiva med att ge licens för detta preparat. Patienten ska först ha behandlats med Levaxin i mer än ett år med optimal dos och med normala TSH-nivåer innan ansökan om Armour Thyroid ska göras. Om patienten trots detta inte mår bra (exempelvis sänkt livskvalitet, trötthet eller frusenhet) och depression uteslutits kan ibland tillägg av T3 övervägas. Armour Thyroid innehåller förutom T4 även sköldkörtelhormonet T3, men förhållandet varierar vilket gör det svårare att medicera exakt mängd. Många patienter anser dock att de känner sig bättre av den icke syntetiska varianten varför patientföreningar och facebook grupper har bildats. Evententuellt producerar även sköldkörteln fler substanser med hormonella effekter än T4 och T3 varför isåfall den naturliga varianten skulle vara att föredras. 7, 8
- Örten Commiphora Mukul – har visat sig stimulera sköldkörtelhormon i djurstudier.
- Örten Ashwaganda – har positiv inverkan på levern som omvandlar T4 till T3.
Källor:
- http://www.expressen.se/halsa/doktor-karin-munsterhjelm-deras-allmanna-energiniva-har-okat/
- http://www.expressen.se/halsa/det-var-som-att-fa-livet-tillbaka/
- http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/besvar-med-skoldkorteln/
- http://www.1177.se/Skane/Tema/Kroppen/Hormonella-systemet/Hormonsystemet/
- http://www.aftonbladet.se/halsa/article10271428.ab
- http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/trotthet-och-viktuppgang-kan-bero-pa-skoldkorteln
- http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=12673
- http://www.stopthethyroidmadness.com/images/response-to-british-thyroid-association.pdf
- http://www.skoldkortelforeningen.se/artiklar-och-debatt/arkiv/nyheter/92-skoeldkoertelfoereningens-kommentar-till-laekartidningens-artikel-qtorkad-svinskoeldkoertel-kontra-levotyroxin-levaxin-vid-hypotyreosq
Kan man äta gurkmeja, ingefära, oregano m.fl , dvs IFD kryddor när man har hypotereos
/Maria
Hej Maria, Ja det är bra att äta IFD kryddor eftersom de är rika på antioxidanter som binder fria radikaler och motverkar inflammation i kroppen. En anledning till hypotyreos kan vara kronisk inflammation i sköldkörteln varför det är bra att äta mycket antioxidanter som finns i gurkmeja, ingefära etc.
Pingback: Hårvård - Syster Karin
Pingback: Övervikt - Gå ner i vikt