Övervikt

Varför blir man överviktig?

Att man blir överviktig kan ha flera olika anledningar och ibland är det nästan omöjligt att gå ner i vikt om man inte förstår vad det beror på. Exempelvis kan orsaken vara låg ämnesomsättning eller ett högt insulinvärde som gör att fett lagras mycket lätt i cellerna. Forskning visar även att tarmbakterierna kan vara en faktor.

När vi äter kolhydrater särskilt i kombination med fett eller tillsatt socker så ökar blodsockret. Då producerar bukspottkörteln hormonet insulin som har till uppgift att signalera till kroppens muskler och fettvävnad att ta upp energin från kolhydraterna. Överskott av energi dvs den del av energin från kolhydraterna och fettet som kroppens celler inte kan tillgodo göra sig omvandlas till fett och lagras framförallt runt magen. (Evolutionen har gjort att vi kan lagra energi som fett och det har räddat människan från att dö vid brist på mat under begränsad tid.)

En hög halt insulin i kroppen försämrar hjärnans reaktion på hormonet leptin som har som funktion att signalera att man är mätt. En stor del av maten som vi äter såsom fruktjuice, läsk, bröd, ketchup, färdigfabrikat mm. innehåller stora tillsatser av socker som ger högt blodsocker och insulin. Det är extra viktigt att undvika mat som innehåller mycket socker och fett såsom pizza och glass. När kroppens celler är ”ockuperade” av fett så kan de inte ta upp blodsockret effektivt vilket medför en insulinhöjning. Den höga insulinnivån stör centrala nervsystemet i hjärnan så att den inte uppfattar mättnadssignalerna från hormonet leptin och vi känner därför inte att vi är mätta och äter därför ännu mer. Efter hand leder detta till insulinresistans och diabetes typ 2 men även till sjukdomar såsom hjärt- kärlsjukdomar och cancer.

En annan viktig anledning till övervikt är inflammation i kroppen. Om tarmen har ökat genomsläpplighet och tarmfloran är ur balans så påverkar detta mitokondrier (cellernas bränslefabriker) i musklerna vilket medför att fettet inte förbrukas. Dessutom kan inflammation störa bukspottskörteln och påverka hormonproduktionen av insulin. Läs mer om immunförsvaret här. Forskning på möss har visat att vid en magsäcksoperation för att åtgärda övervikt sker även en förändring av bakteriefloran i tarmen, som i sig kan leda till en viktminskning. Därför undersöker forskarna om det går att behandla övervikt genom att förbättra bakteriefloran i tarmen istället för att utföra själva operationen. 4 Läs mer under stycket immunförsvar hur du kan förbättra din tarmflora.

Hormonobalanser kan påverka ämnesomsättningen. Sköldkörteln styr kroppens ämnesomsättning genom att producera hormoner. Om sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner så går man snabbt upp i vikt. Läs mer om hypotyreos här som är en vanlig sjukdom bland kvinnor. Vid stress producerar binjurarna hormonet kortisol som hämnar det enzym som behövs för att konvertera sköldkörtelhormonen. Så även stress kan leda till viktökning.

Dessutom så ger många läkemedel ger viktökning.

Vad kan man göra för att gå ner i vikt?

  • Undvik att äta mat som innehåller kombinationen fett och socker. Dvs en strikt lågkolhydratskost såsom LCHF eller äta en strikt kost utan fett såsom stenålderskosten. Många tycker det är lättare att gå ner i vikt genom en lågkolhydratskost eftersom fettet ger en bra mättnadskänsla. Om du har diabetes så kan du minska insulinet eftersom blodsockret inte kommer stiga så mycket på grund av lågt intag av kolhydrater. Många svenska motionärer har ofta tjocka magar på grund av den felaktiga uppfattningen att de ska ”kolhydratsladda” med pasta/gröt inför träningspassat. Undvik för mycket kolhydrater och var inte rädd för fett om du testar LCHF.
  • Om du tränar och äter rätt och trots detta inte gå ner i vikt så är det bra att mäta insulinvärdet i kroppen för att se om det ligger högt och är orsaken till att fett lagras istället för att förbrännas. Så se över dina mediciner om de kan vara orsaken till viktökningen.
  • En annan anledning kan vara att sköldkörteln inte fungerar som den ska vilket ger nedsatt ämnesomsättning. Läs mer här.
  • Återställ tarmflora, inflammation och genomsläpplighet i tarmen. Läs mer under immunförsvar och allergi.
  • Kanel och blåbär sänker insulinvärdet till viss grad.
  • Kolla över dina läkemedel. Vissa läkemedel kan leda till viktökning, exempelvis:
  1. Antidepressiva SSRIs (selective serotonin reuptake inhibitors) såsom sertraline, fluoxetine,paroxetine och citalopram. Påverkar serotonin nivån som bland annat används som mättnadssignal i hjärnan.
  2. Anitdeppressiva TCA (tricykliskt antidepressivt preparat) såsom amitriptyline och doxepin. Blokerar receptorerna histamin och alpha 1 vilket kan stimulera aptit och minska förbränning.
  3. Astmamediciner såsom Singulair.
  4. Kortison
  • Ökad lagring av inflammationshämmande ämnen AGE/ALE från tillagad mat i vävnaderna rapporteras leda till betydande nedreglering av hormonet leptin i fettcellerna vilket har en viktig funktion att signalera mättnad till hjärnan. 1Bästa kosten för att minksa på AGE/ALE är raw food.
  • Testa att undvika tillsatsen glutamat (E621-E625 och jästextrakt).
    Forskare i Kina har visat att glutamat stoppar hormonet leptin som ger mättnad och ökar fettförbränning. Glutamat finns exempelvis i buljongtärningar. 2,3

Källor:

  1. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397
  2. http://www.tv4play.se/program/efter-tio?video_id=1102135&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se
  3. http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080813164638.htm
  4. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5488012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.