Allergi

Vad är allergi/överkänslighet/intolerans?

Allergi är när antikroppar i kroppens immunförsvar framkallar reaktioner på ämnen som egentligen inte är skadliga för oss. Cellerna i immunförsvaret har utvecklats till att bekämpa kroppsfarliga ämnen och bildar antikroppar för att fånga in dessa. Men om dessa skyddsmekanismer även reagerar mot t.ex. födoämnen som är bra för kroppen så kallas detta allergi. Antikropparna sitter på cellerna för att fånga in farliga ämnen och när detta sker så töms cellerna på inflammatoriska ämnen såsom histamin för att signalera till andra celler (vita blodkroppar) att hjälpa till. Detta medför att inflammation uppstår när man äter ämnet man är allergisk mot. Histaminfrisättningen ger en direkt inflammatorisk reaktion men den bidrar även till att signalera till andra celler (mastceller) som i sin tur ger en kraftig inflammatorisk reaktion när de töms några timmar efter den initiala reaktionen.

Risk faktorer för att utveckla allergier

  • Ärftlighet
  • Hygienhypotesen. Enligt den så utsätts barn idag för färre mikroorganismer (goda bakterier), vilket gör att immunsystemet inte får den rätta stimulansen och därför blir felreglerat. Att inte städa hemma för att på så sätt utsätta barnen för bakterier hjälper inte. Däremot kan bakterier från andra människor och djur stimulera immunförsvaret.
  • Immunförsvaret är försvagat. Immunförsvaret kan försvagas av en rad olika orsaker, tex pga läckande tarm, obalans i tarmfloran, Candidaöverväxt, antibiotika, stress och dålig kost. Mat och dryck ska i normala fall brytas ner i så små beståndsdelar innan de tas upp
    i kroppen så att de inte blir föremål för immunsystemets intresse. Men om man på grund av ökad genomsläpplighet i tarmen släpper igenom större partiklar så kan en rad allergier uppstå.
  • Födsel via kejsarsnitt försämrar barnets bakterie flora vilket ökar risken för allergier senare i livet. 9
  • Bortopererad blindtarm. Blindtarmen fungerar som en reservoar för tarmbakterier. 10 Vilket gör att goda bakterier inte försvinner lika lätt exempelvis vid en antibiotika kur.

Skyddsfaktorer

  • God bakterieflora. 11
  • Vaginal förlossning 9
  • Blindtarm 10
  • God immunstimulering vid tidig ålder.

Vilka typer av allergireaktioner finns det?


IgE 
Vid IgE allergi uppträder symtomen ofta relativt snabbt efter man ätit ämnet som kroppen reagerar på. Denna allergi är den s.k. ”vanliga” allergin som sjukvården känner till och behandlar. Vanlig IgE allergi är till exempel allergi mot olika födoämnen som jordnötter eller mot pälsdjur och som leder till en direkt reaktion när man utsätter sig för allergenet. Till exempel svullen hals eller klåda. För att påvisa denna typ av allergi kan en läkare ta blodprov för att se om man bildat IgE antikroppar. Om tillräckligt mycket IgE-antikroppar bildas finns risk för akut allergisk reaktion när samma mat konsumeras igen. Det är denna mekanism som ligger bakom akuta allergiska reaktioner mot exempelvis komjölk, ägg och jordnötter.

IgG
Vid IgG allergi däremot kan symtom uppträda först efter upp till 5 dagar efter att man intagit allergenet (allergenet = ämnet som kroppen reagerar på), tex ett födoämne, denna typ av allergi klassar skolmedicinen som ”överkänslighet”. Alternativvården menar att denna överkänslighet kan ge allvarliga besvär som till exempel ledvärk, huvudvärk och svullna halsmandlar. De menar även att denna typ av allergi kan ge psykiska besvär som depression och det kan leda till att inflammationer skapas i kroppen. Denna allergi går också att få reda på via blodprovsanalys där man mäter IgG antikroppar i blodet, men detta tillhandahålls inte inom sjukvården i Sverige. Det råder en osäkerhet kring IgG antikroppar eftersom de finns hos många personer utan att de ger några symtom. 8 Men lider man av magproblem, utslag och ledvärk så kan det vara värt att testa att undvika födoämnerna som ger IgG antikroppar för att se om symptomen blir bättre. Om man bildar IgG antikroppar mot många födoämnen så är det en indikation på att man har läckande tarm och man bör då stärka sin tarmflora via probiotika och träna andning och mindfullness för att minska stress. Om tarmen läker bättre genom att undvika de födoämnen som orsakar IgG råder det delade meningar om.

Andra typer av överkänslighet:

Enzymdefekter
Den vanligaste är laktosintolerans som beror på brist av enzymet laktas vilket gör att man inte tål mjölksocker (laktos).  Laktosen kan inte, på grund av bristen på laktas, spjälkas till glukos. Om du misstänker att du är allergisk mot laktos testa att använda dig av laktosfira produkter under en tid för att se om du mår bättre.

En del födoämnen innehåller samma substanser som frigörs av cellerna vid en allergisk reaktion exempelvis histamin och likande aminer (biogena aminer) som kan ge effekter på kroppen som påminner om allergi.
Exempel:
  • histamin och tyramin i ost och salami
  • tryptamin och serotonin i tomat och banan
  • fenyletylamin i choklad.

Lista på biogena aminer (Källa: SLV 2010):

Histamin

Tyramin

Tryptamin

Fenyletylamin

Serotonin

> 1000 mg/kg

Ansjovis Jästextrakt Makrill (rökt) Ost (aromrik)

Jästextrakt Ost (aromrik) Sill (inlagd)

< 1000 mg/kg

Fisksås (asiatisk) Makrill (konserv) Salami
Sardeller (konserv)
Sardiner (i olja) Sardiner (konserv) Skinka (rökt) Sojasås

Spenat Surkål

Fetaost Fisksås (asiatisk) Korv (rökt, tysk)

Korv (spansk) Nötlever Pepperoni Skinka (rökt) Salami

Sill (saltad, torkad) Sojasås Tonfisk (konserv)

Ost (lagrad)

Valnötter

< 100 mg/kg

Fetaost
Korv (spansk) Sill (inlagd) Tomat
Tonfisk (konserv) Vin
Öl

Apelsin Avocado Banan
Hallon Kakaoböna Kycklinglever Kålrabbi Makrill (rökt) Plommon (röda) Sardeller (konserv) Sardiner (konserv) Surkål

Vin Öl

Banan
Korv (spansk) Pepperoni Salami Skinka (rökt) Sojasås Tomat

Cheddar Choklad Emmentaler Makrill (rökt) Matjessill Salami Sardeller Skinka (rökt)

Ananas Avocado Banan Choklad Fikon Pecannöt Plommon Sojasås Tomat

Biogena aminer bryts främst ner i tarmen av enzymen monoaminoxidas, MAO, och diaminoxidas, DAO. Har man brist på dessa enzym så kan man därför få allergi liknande symtom när man äter föda som innehåller dessa ämnen. Exempel på symtom är blodtryckssänkning, hjärtklappning, huvudvärk, illamående, kräkningar, buksmärtor, astmaliknande besvär, yrsel, mun- och svalgsymtom och hudutslag. Symtomen kommer ofta med fördröjning, dvs någon dag efter att man fått i sig ämnena.

De som har brist på enzymet diaminoxidas (DAO) som bryter ner histamin eller de som är känsliga för histamin av annan anledning bör förutom de biogena aminer som innehåller histamin även akta sig för födoämnen som är histaminfrisättande:

  • Ananas
  • Citrusfrukter
  • Choklad
  • Fisk
  • Fläskkött
  • Jordgubbar

Hur tar man reda på om man är överkänslig / allergisk?

Vid misstanke om IgE allergi kan läkaren kolla IgE antikroppar med ett enkelt blodprov. Därför bör man börja med att uppsöka läkare om man misstänker att man är allergisk. Det är också vanligt att läkaren gör ett pricktest för att se om man reagerar på något ämne.
Man kan också göra ett .sk epikutantest som innebär att ett plåster med misstänkta kemiska ämnen sätts på huden i 48 timmar och därefter ser man om en reaktion skett mot ämnet.
Men för andra typer av överkänslighet som tex typ 3 allergi är det svårare att få reda på vad man är allergisk mot om man söker sig till den traditionella sjukvården.
Man kan också själv ta reda på vad man är allergisk mot: tex genom skriva upp vad man äter för att försöka hitta vad det är man är allergisk mot. Eftersom symtomen ibland kommer med fördröjning, exempelvis ofta dagen efter för biogena aminer, och typ 3 allergi, så gäller det att ha tålamod för att komma underfund med vad man inte tål.
Eller så kan man vända sig till tex en alternativmedicinsk läkare som kan kolla IgG antikroppar i blodprovsanalys eller själv beställa en analys, här: http://www.imupro.se/

Vad kan jag göra för att förebygga/bli av med min allergi?

  • Undvik det som du reagerar på så att kroppen kan återhämta sig från allergin.
  • probiotika bra mot allergiProbiotika – Tarmen är väldigt viktig för immunförsvaret eftersom en stor del av alla celler och bakterier som bekämpar främmande ämnen finns här. För att undvika ökat genomsläpp i tarmen som leder till allergi så behöver vi en bakterieflora i balans. Yougurt och probiotika med goda bakterier är därför viktigt särskilt efter en antibiotika kur som slår ut de goda bakterierna. Läs mer om immunförsvaret här.
  • Undvik tillsatt socker eftersom det göder de dåliga bakterierna i tarmfloran.
  • Tillskott av DAO enzymer kan hjälpa om du lider av histamintollerans. Laktas tillskott vid laktosallergi.
  • omega 3 bra mot allergiSe till att äta fet fisk för att få en bra fettbalans. Fisk innehåller mycket Omega-3 som anses vara anti-inflammatoriskt, och kan lugna ner immunsystemet och minska risken för allergier. 3 Ett stort antal studier under senare år har visat att omega-3-fettsyror har en viss skyddande effekt mot astma och allergi. I en norsk studie har en ökad fiskkonsumtion under det första levnadsåret visat sig ha samband med en minskad förekomst av astma och allergiska ögon- och näsbesvär bland barnen som åt fisk. I en australiensisk studie hade barnen som fått fiskolja en minskad förekomst av astmatiska luftvägsbesvär vid 3 års ålder. 4
  • Försök undvika stress eftersom det påverkar immunförsvaret negativt. Läs mer här.
  • En del alternativvård menar att det är viktigt att ha ett balanserat syra-bas förhållande genom att äta ph-balanserad kost. I Japan och Kina används basiskt vatten. Svenska forskaren Ragnar Rylander har gjort några studier som påvisar att kroppen utsöndrar mineraler när kroppen stabiliserar ph-värdet i blodet vilket kan påverka mineral balansen i kroppen negativt.  2 För att hjälpa kroppen på traven så rekommenderas att äta grönsaker och frukt – för att få en allsidig föda med basiska mineraler. Att äta ensidiga kosttillskott såsom ph-kalk rekommenderas inte eftersom  det ofta ställer till problem p.g.a. av överskott av vissa mineraler såsom kalk vilket ger brist på andra.
  • D-vitamin är viktigt för immunförsvaret. Bra med tillskott under mörka delen av året.
  • Allergimedicin – Olika människor kan reagera väldigt olika på olika verksam substans tex för vissa funkar desoloratadin bäst, för andra fungerar cetirizin bättre så man får ofta prova sig fram.
  • Allergivaccination – Metoden kallas hyposensibilisering. Den innebär att kroppen gradvis under lång tid får vänja sig vid det allergiframkallande ämnet. Immunsystemet ”programmeras om” så att den allergiska reaktionen uteblir. Vanligast är sprutor, men det finns även tabletter. Eller att man äter små mängder av det födoämne man är känslig för.
  • C vitamin naturligt antihistaminC Vitamin är ett naturligt antihistamin.
  • En bra kost. Genom att exempelvis undvika tillsatt socker och vete som ger obalans i kroppen så stärks immunförsvaret. Socker och vete göder bakterier och jästsvamp vilket sätter kroppen ur balans. Råa och mjölksyrade grönsaker stärker bakteriefloran, tillför enzymer och antioxidanter. Läs mer om Raw Food och dess fördelar. Även de som ätit LCHF har känt förbättringar för sin allergi, kanske för att de undviker tillsatt socker som göder de dåliga bakterierna i tarmen.

Källor: 

  1. http://www.dn.se/nyheter/sverige/tillsatser-i-maten-kan-orsaka-allergi
  2. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14972
  3. http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/Allergi_okar_bland_unga_i_Vastra_Gotaland.cid891916
  4. http://www.astmaoallergiforbundet.se/pressrum/dokument/mat_o_overkanslighet.pdf
  5. http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=346
  6. http://www.matnyttig.se/artiklar/17-allergi/27-biogena-aminer
  7. http://www.netdoktorpro.se/allergologi/medicinska-oversikter/Fodoamnesallergi-matallergi
  8. http://sciencebasedpharmacy.wordpress.com/2012/03/01/food-intolerance-blood-tests-have-no-place-in-the-pharmacy/
  9. http://www.smittskyddsinstitutet.se/smittskydd/arkiv/2008/nr-5-2008/farre-nyttiga-bakterier-med-kejsarsnitt/
  10. http://illvet.se/fraga-oss/ar-blindtarmen-verkligen-overflodig
  11. http://celiaki.se/2012/06/12/rik-bakterieflora-kan-skydda-mot-allergi/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.