Hårvård

Varför blir håret grått?

Forskning har visat att håret blir grått på grund av att oxidativ stress (fria radikaler) orsakar väteperoxid att ansamlas i hårsäcken. Som svar på detta så bleker sig hårstråna. 1 Dvs för att undvika att bli gråhårig så kan en bra kost med antioxidanter hjälpa. Forskningen har även visat hur man kan omvandla väteperoxiden till vatten och syre genom PC-KUS. Det krävs mer forskning för att utreda om detta kan användas för att bli av med grått hår men lyckade försök har gjorts på patienter med sjukdomen vitiligo (vita fläckar på huden). 2 Tråd som diskuterar nya medel som bygger på forskningen ovan. 3

Det finns nu en produkt på marknaden som ger tillbaka grått hår sin ursprungliga färg. Den ändrar dock inte hårsäckarna utan måste därför användas kontinuerligt: http://www.myhairprint.com/pages/faqs

Hårvård för torrt och livlöst hår

  • jojobaoljaJojobaolja – Om du har torrt och livlöst hår så kan du ta några droppar jojobaolja och massera in i håret. Då försvinner torrheten när hårstråna absorberar jojobaoljan vilket gör dem glansiga. Jojobaoljan är även bra om du har mjäll eller seborré (talg täpper till hårsäckarna) eftersom jojobaoljan löser upp talget.
  • Använd ekologiska schampon. Läs mer om fördelar med ekologiska schampon nedan.
  • Ett torrt och livlöst hår kan också bero på att du har problem med sköldkörteln eller brist på jod. Läs mer här.
  • Bästa födan för håret är Raw food som ger håret maximalt vitaminer och mineraler.

 

Hårvård för fett hår

Använd ekologiskt schampo och försök att vänja dig av med att tvätta håret för ofta.

Håret och framförallt hårbotten påverkas av schampon som innehåller ämnen såsom silikon, kemiska tensider (tvättaktiva ämnen) och petrokemiska ämnen. När tensiderna och de petrokemiska ämnena tar bort det naturliga fettet som finns i hårbotten så skapas en obalans. Hårbotten producerar då mer fett för att återställa balansen vilket leder till att man måste tvätta håret ännu oftare. Silikoner täpper dessutom till hårbotten. När man byter till ett ekologiskt schampo så tar det därför en tid innan hårbotten fått balans så man får ha tålamod med lite fett hår de första veckorna.

Välj ett ekologiskt schampo som innehåller naturliga fuktighetsbevarande medel exempelvis glycerin eller honung. De drar till sig fuktighet som tillsammans med talg hjälper till att upprätthålla hårets fuktighet. Välj naturliga tensider som utvinns från naturliga produkter såsom kokos, majs, palm- jojoba- och olivolja.

En annan anledning till varför man ska använda ett ekologiskt schampo är att hårbotten absorberar skadliga ämnen från kemiska schampon. Läs mer om ämnen man bör se upp med här.

 

Varför tappar man håret

Todo

Pepparmynt olja minskar håravfall hos råttor bättre än minoxidil:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289931/

Källor:

  1. http://shine.yahoo.com/healthy-living/study-finds-cure-gray-hair-8212-finally-133700194.html
  2. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/foas-gha050313.php
  3. http://forum.lef.org/default.aspx?f=35&p=063&m=22853

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.