Kronisk prostatit

Utred anledning till din prostatit

Kronisk prostatit

kronisk prostatit

kronisk prostatit

Tidigare så behandlades även icke bakteriell kronisk prostatit med antibiotika men ny forskning anser att det ofta inte har någon effekt, länk. Kräv utredning och remiss till urolog. Allmän läkare på vårdcentral tar ofta bara ett urinprov och odlar det för kort tid för att kunna upptäcka bakterier från prostata.

Ett ordentligt prov kräver sekret från prostata vilket erhålls via prostatamassage. Förutom odling på sekret bör även sekret skickas iväg för PCR-test för att hitta smittorsak. Hänvisa till punkt fem under rubrik utredning i källa 4. Även om bakterier finns så är det inte säkert att de kan påvisas genom odling, exempelvis så missas nanobakterier på grund av dess långsamma delning.15

Be även urologen undersöka prostatan med ultraljud för att undersöka om den innehåller förkalkningar samt med finger för att avgöra konsistens (svampig/vattnig?), smärta och storlek.

Hur ska man då veta vilken behandling som är lämplig?

 1. Om vita blodkroppar och bakterier hittas i urinprov så bör den behandlas med antibiotika eftersom inflammationen då troligen uppstått på grund av infektionen orsakad av bakterierna.
 2. Om vita blodkroppar hittas men inga bakterier så kan man konstatera att det uppstått en inflammation i prostatan av någon anledning och man behöver söka vidare efter orsak.
  1. Den absolut vanligaste orsaken är problem med musklerna i bäckenbotten som kan trigga en ond cirkel med inflammation i prostata. Läs om triggerpunksbehandling och avslappning. Läs boken A headache in the Pelvis. Kör triggerpunksbehandling, strechning och meditation i kombination med promenader och värme. Även kosttillskottet Quercetin har hjälpande effekt vid bäckenbottenproblem. 16 Triggerpunkter i bäckenbotten muskelaturen strålar ut smärta. Hur en inflammation kan uppstå genom problem med bäckenbotten muskelaturen anses bero på att en obalans (ständigt spända muskler exempelvis på sidorna av prostata) vilket bidrar till att urinen inte töms ordentligt när man kissar vilket ger inflammation. En annan teori är att inflammationen uppstår pga biokemiska ämnen från nerver som kommer i kläm på grund av spänningarna i muskulaturen.
  2. Om förkalkningar påvisas med ultraljud och triggerpunksbehandling inte gett något resultat kan det finnas risk för bakterier som bäddat in sig i kalken. Prostatamassage, antibiotika och EDTA kan ge hjälp. Läs mer nedan.
  3. Om ingen förkalkning påvisats och triggerpunktsbehandling inte ger något resultat så kan allergi vara orsaken exempelvis gluten. En födoämnesallergi triggar inflammation. Även biogena aminer såsom histamin kan ställa till det eftersom histamin är en signalsubstans som utlöser inflammation vid allergi.
  4. Svamp (Candida) kan också orsaka problem i prostata. Växer ofta till efter antibiotika kur eller om man äter mycket socker.
 3. Om varken vita blodkroppar eller bakterier hittas så beror smärtan troligen på problem med bäckenbotten muskulaturen. Läs boken A headache in the Pelvis. Kör triggerpunksbehandling, strechning och meditation i kombination med promenader och värme.

Olika triggerpunkter i bäckenbotten muskulaturen kan ge smärta. Exempelvis ger en triggerpunkt smärta i toppen av penis och en annan ger en känsla av en golfboll i anus. Läs boken ”A headache in the Pelvis” för info om hur detta ska behandlas. Triggerpunkt behandlingen går ut på att trycka ganska hårt med konstant tryck cirka 1 minut på en öm punkt på en spänd muskel i bottenbäcken tills muskelspänning släpper. Gör man rätt så kan man känna att muskeln ”ger vika” och slappnar av. I boken finns det beskrivet olika triggerpunkter och var de orsakar smärta. Det gäller att själv lära sig känna vart man har spända muskler som ömmar och lära sig att få dessa att slappna av via upprepad triggerpunktsbehandling. Exempelvis kan det finnas spända muskler precis till vänster och höger om prostata.

nanobakterierForskare i Florida skriver i en rapport att nanobakterier och deras förmåga att bilda förkalkningar i prostatan ger symtom som kan förklara svårbehandlad kronsik prostatit. Genom att behandla 16 patienter med EDTA (för att lösa upp förkalkningen bestående av kalciumfosfat) i kombination med tetracyline (antibiotika) så såg de en klar förbättring hos patienterna. 5

Vad kan man göra själv för att bli frisk från kronisk prostatit?

Förutom punkterna ovan så kan nedan hjälpa ibland:

 • Omega3 (inflammationsdämpande). Ett flertal studier har visat att Omega 3 är antiinflammatoriskt genom att stimulera prostagladiner (hormonlikande ämnen med antiinflammatorisk verkan) medan Omega 6 har motsatt verkan. 11
 • Värmebyxor vid kyla. (även på natten). Vindtäta löparbyxor, kan klippa hål för att lufta pung. Kalsonger i ull.
 • Low Carb High Fat kost (inflammationsdämpande kost) – socker och vete ”göder” bakterier och jästsvamp.
 • Raw Food – Maximalt med vitaminer och mineraler.
 • Cernitol (naturläkemedel som hjälper vissa) 7
 • Antibiotika. Försök först hitta bakterier via odling och PCR-test efter prostata massage för att kunna sätta in rätt typ av antibiotika under längre tid. Om du måste ta antibiotika så används ofta Ciprofloxacin, Doxycycline + Flagyl eller Bactrim. 13, 14. Tänk på att antibiotika kan ge biverkningar. Efter antibiotika kur så är det viktigt att återställa tarmfloran med probiotika, annars riskerar man att få Candida svamp problem i prostatan. Probiotika kan även tas under behandlingens gång. Läs mer om hur immunförsvaret fungerar här. Om man lider av kroniska bäckenbotten problem så har studier visat att antibiotika såsom Cipro, Flomax, Lyrica och Uroxatrol inte ger någon effekt när man jämfört med ”placebo”.
 • Prostatamassage. Genom att ”mjölka” prostatan på döda blodceller, döda blodceller behöver försvinna för att rymma plats åt nya, så har en del blivit av med infektionen. I början kommer detta göra ont eftersom prostatan ofta är väldigt svullen. Prostatan är lokaliserad cirka 8 centimeter in, använd finger (engångs handskar). Innan du börjar med massage försäkra dig om att du inte har cancer via läkare (PSA prov) och att du vet hur den ska utföras. Börja mycket försiktigt och drick mycket/ejakulera efteråt. Se länk 2 för mer info. För att prostatamassagen ska ge effekt så krävs det hårt tryck genom att använda nästan all styrka man har. Enligt vissa källor så kan prostatamassage som inte utförs korrekt ge problem såsom urinvägsträngningar se länk 3, men det är inget som upplevts i större utsträckning av patienter 10.
 • EDTA  (ethylenediaminetetraacetic acid) för att lösa upp kalk stenar i prostatan. Vid behandling med EDTA så är det viktigt att återställa mineraler och vitaminer i kroppen eftersom de också spolas ut. Dvs kombinera gärna med multivitamin och läs på om biverkningar. Det finns olika typer av EDTA där typen Calcium Disodium EDTA anses vara den säkraste eftersom den löser upp förkalkningar utan att binda häslosamt kalcium som vi behöver i blodet. 9
 • Även Bisolvon med aktiva ämnet bromhexinhydroklorid som finns att köpa receptfritt på nästan alla apotek används av vissa läkare utanför Sverige för att lösa upp kalkbildningar i prostata men oklart om det har någon effekt. Bisolvon har en slemlösande effekt på sekretet i prostata vilket ibland medför mindre smärta när prostatan är inflammerad.
 • Vid Candida så finns det två metoder för att få bort det. Antingen utesluta allt fett och tillsatt socker (stenålderskost) så att glukos tas upp direkt av cellerna vilket gör att Candida inte hinner växa till alternativt dra ner på allt socker och kolhydrater och köra lågkolhydrat såsom LCHF. Läs mer om immunförsvaret och Candida här.
 • Förstärk ditt immunförsvar maximalt så att svamp och bakterier får det svårare. Läs mer här.
 • Vid misstanke om allergisymtom. Testa att utesluta gluten, mjölkprodukter och biogena aminer samt mat som frisätter histamin. Lista på dessa finns här. Detta kan vara jobbigt men är värt att pröva. Allergi är kopplat till immunsystemet och inflammation eftersom cellerna i immunförsvaret töms på histamin (histamin ger inflammation) när de hittar ett allergen (ämnet man är allergisk mot).
 • Brist på zink kan försämra immunförsvaret och ge återkommande infektioner. Forskning visar att många som lider av prostatit har en låg zinkhalt i prostata och sädesvätskan.12 Kinesiska forskare har visat att tillskott av zink kan hjälpa patienter med prostatit.11Låg halt av zink innebär ofta att man har en förhöjd halt av koppar i kroppen vilket ger ökad risk för inflammatoriska sjukdomar. Tänk på att kosttillskott av enskilda mineraler och vitaminer kan ge obalanser i kroppen, exempelvis finns det en balans mellan koppar och zink. Därför bör man mäta upp nivåerna innan man experimenterar för mycket.
  Föda som innehåller zink: Ostron, bryggerijäst, kött, hårdost, lever, fläskkotlett, pumpafrön, rågmjöl, strömming, mjölk, ägg och vitkål.Föda som innehåller koppar (bör undvikas vid låg zink halt): choklad, avokado, lever, oliver, nötter, baljväxter, bovete, rågmjöl, smör, vitt vin, sill, kolja, vindruvor, champinjoner, jordnötssmör, forell, sesamfrön.
 • Det finns ett förhållande i kroppen mellan magnesium och kalcium. Ett underskott av magnesium kan öka risken för muskelspänningar i bäckenbotten. Långvarig stress bidrar till lågt magnesium. Det är då lämpligt att förutom att komma rätta med sin stress även äta tillskott av magnesium eller magnesium rik föda.

Även värt att pröva kan vara:

 • Allacin extrakt (från vitlök, ”naturligt antibiotikum”) – Går exempelvis att beställa  härifrån: http://www.allicin.co.uk/
 • En annan bra antioxidant är gurkmeja vilket har visat sig minska inflammationen vid icke bakteriell kronisk prostatit hos råttor. 6
 • Antioxidanten Quercetin som finns naturligt i äpple och lök blockerar histamin i kroppen som utlöser inflammation.8 Histamin som tillhör biogena aminer får man även i sig via maten vilken kan vara fördelaktigt att undvika. Läs mer om biogena aminer här. Undvik att ta Quercetin om du använder antibiotika av typen kinoloner (Avelox, Ciprofloxacin, Ciproxin, Norfloxacin, Tarivid & Tavanic) eftersom de binder på samma sätt mot bakterier medför kombinationen att antibiotikan inte blir lika effektiv. Forskare har visat att Quercetin är bra vid kroniska bäcken botten problem. 16
 • C vitamin är en naturlig anti-histamin. Går att köpa som askorbinsyra i nästan alla affärer och är fördelaktigt att ta efter prostatamassage för att undvika bränningar i urinrör.
 • Brännässlerot extrakt (nettle root) – Populärt i tyskland mot kronisk prostatit men fungerar bättre för förstorad prostata.
 • Saw Palmetto. (dvärgpalms extrakt) – Populärt i tyskland mot kronisk prostatit men fungerar bättre för förstorad prostata.
När man lider av prostatit problem så har man ofta urinvägsträngningar när man är kissnödig vilket kan leda till att man kissar alldeles för mycket vilket irriterar urinrör. Försök att hålla emot smärtan och kissa max 6 gånger per dygn.

Amerikansk sida där patienter beskriver hur de blivit bättre med hjälp av olika metoder:

http://prostatitis.org/itworksforme.html

Mer info om sjukdomen finns här: 
 1. http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Prostatit/
 2. http://www.prostatitis.org/drainage.html
 3. http://www.chronicprostatitis.com/massage.html
 4. http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=488
 5. http://www.prostatitis.org/pdf/shoskesurology.pdf
 6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20180411
 7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524353
 8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10604689
 9. http://www.smart-publications.com/articles/the-business-of-chelation-and-why-EDTA-oral-chelation-is-best
 10. http://www.prostatitis.org/doityourself.html
 11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15190832
 12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17853788
 13. http://www.dst.uff.br/revista19-2-2007/7.pdf
 14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533556/
 15. http://ltarkiv.lakartidningen.se/1999/temp/pda18971.pdf
 16. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21798389

[kkstarratings]

104 reaktion på “Kronisk prostatit

 1. Jag blev efter 10 år av med mina prostatit plågor. Har nu inte känt av något på tre månader vilket är underbart. Så här gjorde jag:
  1, LCHF kost, D-vitamin, Omega3, Löpning, Värmebyxer för utomhuslöpning dygnet runt. Detta gjorde att symtomen efter två månader började bli bättre men jag hade kvar lite känningar särskilt när urinblåsan var full.
  2, Tog antibiotika även om bakterie odlingen från urin prov inte visade på bakterier. Åt Doxycycline under 7 dagar (2 st per dag) därefter Flagyl i två dagar (1 per dag). Efter detta försvann alla problem, jag åt probiotika för att fort få tillbaka bakterie floran efter antibiotika kuren och fortsatte stärka mitt immunförsvar enligt punkt 1 ovan. Jag har nu varit helt symtomfri i 3 månader trots att det är vinter.

 2. Hej Andreas, jag var 100% smärtfri i cirka ett halvår. Efter det råkade jag kyla ner mig och fick därefter tillbaka svaga känningar på natten när urinblåsan är full…. Dock mycket bättre än tidigare, enda gången jag känner av det nu är ibland på morgonen innan jag går upp ur sängen. Jag tror kosten, D vitamin + värme har hjälp mig att hålla inflammationen nere. Jag äter som innan men byter ut kolhydrater mot grönsaker och undviker socker nästan helt.

 3. Hej,

  Jag har startat en mötesplats för de som har kronisk prostatit. Se kroniskprostatit.se, den är just nu under uppbyggnad.

  Jättebra info här!

  • Hej jag är 60 år har haft problemet med prostata sen juni 1975 går upp på toa varje 1.5 timme på natten
   (repet har varit nära många gånger he he)

 4. stor eloges till Tobias som startat en mötesplats. Jag har lidit av detta helvete i 8 år, lite fram och tillbaka. men det sissta året värkar det ha blivit kroniskt. Har provat allt tror jag, antibiotikakurer, Kinesiska kurer. Det ända som hjälpt mig är en läkare i Kalmar. Han sa att man måste krama ur prostatan som en infekterad mogen finne…. har nu varit på behandling hos honom 3,4 gånger mår mycket bättre,Så försök hitta någon som kan DET HJÄLPTE MIG. Jag fungerar någorlunda nu i alla fall. äter stora doser med Dvitaminer för det är ofta en brisst hos oss. skall börja springa nu när våren och värmen kommer. tack för alla tipps

  • Jag tillbringar halva året med min fru i Thailand , Bodde där nere i tre år och var du nästan symptomfri . Nu lutar det åt att flytta ner för gott igen , klarar inte kylan i Sverige

 5. Har haft den här skiten i 10 år nu och det är ett helvete. Varit hos diverse urologer samt en PT i Skottland. Det sistnämnda hjälpte an aning men har fortfarande ganska svåra bekymmer.

  Om någon vet en läkare i Sthlm som tar detta på allvar så skriv gärna det här. Jag har fortfarande inte hittat någon. Framförallt ingen som jobbar med triggerpunkter som verkar vara mitt problem.

  • Hej vet inte vad triggerpunkter har med prostatit att göra? Men så här har det varit för mig!
   Har också haft skitet fram och tillbaka! I 10 år!!
   Det ända som för mig hjälpt är.
   Gi mat. Inget socker och kolhydrater(lite fusk ok)
   Motion träna, tillskott av zink och Dvitaminer.
   Så kroppen mår bra och kan koncentrera sig på att ta hand om infektionen i prostatan.
   Sök upp en läkare, Järna av den gamla stammen. Som kan hjälpa dig, som min
   sa
   Prostatan är som en inflammerad finne, som måste kramas ur. Så den töms, det kan behövas några gånger så det tar lite tid. Jag fann min i Kalmar. Värt varenda mil från Göteborg. Vad jag vet är det inte många som gör det!
   Sedan får du komplettera med medicin!
   Jag hade inte så stor prostata så Detrusitol.
   Funkar för mig .
   Som smärtlindring brukar man få Voltaren !
   Inga antibiotikakurer har hjälpt mig! Har tagit minst ett dussin olika konstellationer ..
   Lycka till
   Mickael

 6. Hej Daniel,
  Läkare i Stanford (Stanford University Medical School) har ett program som har hjälp större delen av deras patienter att bli av med problemen. De lär bland annat patienterna att själva utföra trigger point behandling.

  Tyvärr tror jag inte många läkare i Sverige behandlar med hjälp av triggerpunkter ännu. De har förstått att problemet beror på spänningar/kramper i bäckenbottenmuskulaturen länk (http://ww2.lakartidningen.se/store/articlepdf/1/14032/LKT1012s837_839.pdf) men de behandlar fortfarande bara med läkemedel (alfareceptorblockerare, antibiotika och NSAID) vilket oftast inte hjälper.

  Om du har möjlighet så kan du själv försöka behandla bäckenbottenmuskulaturen med hjälp av trigger point teknik. Köp engångsplast handskar och häll lite rapsolja på fingret. Ställ dig sedan med ryggen mot en vägg eller badrums handfat för att lägga tyngd på underarmen. För in pekfinger med nageln på pekfinger vänd uppåt. Tryck ganska hårt i cirka en minut på båda sidor om prostata (utsidan av prostata). Andas sakta (ungefär 3 pulsslag per andetag) och känn om du lyckas få muskeln att slappna av. Du blir bättre efterhand och kommer förhoppningsvis att känna att spänningen i muskulaturen släpper. Köp även magnesium tillskott på apoteket eller ät mycket banan eftersom brist på magnesium orsakar muskelspänningar.

  Lycka till! Du kan ställa frågor här om du undrar något. Ge inte upp för det går att bli av med helt och hållet.
  Mvh
  SysterKarin

 7. Sommaren har varit den bästa på många år… Slutade tycka synd om mig själv någon gång i våras. Hade läst att kost och motion kan hjälpa oss att må bättre…. Började banta bort alla överflödiga kilon som belägrat mig eftersom jag inte orkat arbeta eller röra på mig på flera år. Valde bort socker och kolhydrater efter tre månader hade jag gått ner 15 kg fortsatte medicinera med Detursitol eftersom min prostata inte är så förstorad utan bara inflammerad. Gjorde några besök i Kalmar hos min läkare som jag berättat om tidigare som tömmer min prostata, som att krama ur en inflammerad finne. Nu tränar jag varannan dag, äter hälsosamt. Men symtomen med trängningar och värk, ligger och ruvar…….Så jag är livrädd att få tillbaka skiten. Så mitt råd är, skaffa en bra läkare som tar dig på allvar. har träffat dussintals som bara ger dig värktabletter, och säger att det inte finns så mycket att göra, Förbättra din kost och kondition, så kroppen kan koncentrera sig att ta hand om inflamationen. Har du ont , prova med att massera själv, det funkar, det är ovant i början men funkar efter ett tag. varma bad lindrar också. Ha en bra höst och ge inte upp. Mickael

 8. Hej,

  Får börja med att tacka för bra information SysterKarin.

  Jag är en 30årig man i Skåne som i början av januari åkte på diagnosen kronisk prositat. Hade varit i Thailand och fått urinvägsinfektion under resan och även blod i sperma. Därefter började helvetet komma med feber och urintränings tillsammans med känslan av en tennisboll i rumpan. Skov kommer lite då och då men urinträngningarna kommer och gå väldigt ofta och jag blir aldrig helt av med att gå och skvätta på toaletten och känna sig kissig.

  Efter att ha ätit 3 olika kurer med antobiotika för jag tillslut en remiss till urolig som klämde och kände lite och sa att det troligtvis var bakteriell prostatit jag haft men att det inte var några bakterirer kvar efter all antibiotika men att det kan ta flera månader innan allt läkt. Nu har det gått 9 månader och jag har fortfarande stora bekymmer och det känns som om det inte finns något botemedel. Var på återbesök hur urologen innan sommaren men han hade inget mer att göra för mig verkade det som mer än att ge mig en lapp med olika värktabletter och naturläkemedel som kunde lindra. Urologen har känt på prostatan, tagit flödesprov på när jag kastar vatten samt tagit kissprov så att det inte finns bakterier (skulle vilja ha riktig odling från sekret för att vara på säkra sidan men det gjorde han inte) Äter cernitol, D-vitamin, multivitamin, omega 3 för att få i mig näringsämnen (panodil + diklofenac för att lindra smärtan). Har alltid långkalsonger och även täckbyxor när det är kyligt för att skydda mig. Dricker ingen alkohol för jag märkt att det blir värre samt även när jag tar ut mig idrottsmässigt brukar feber och inflammerad prostata dra igång skov. Har även haft problem med otroligt brännande verk och svidande i urinrör efter samlag.

  Någon som har tips på vad man kan prova? Tips på en dedikerad och duktig urolog tas väldigt gärna emot.

  • Hej,
   Enligt forskare/läkare i Stanford USA så är dina symtom såsom tennisboll i anus och trängningar typiska symtom på bäckenbotten problem. Troligtvis har muskulaturen i din bäckenbotten blivit försvagad av den infektion du fick i din prostata från bakterierna i Thailand. Dvs du fick troligen först det som brukar kallas akut bakteriell prostatit, men blev av med infektionen när du tog antibiotika. Tyvärr så är bäckenbotten muskulaturen försvagad och krampar vilket leder till inflammation i prostata. Om du orkar så kan du läsa om detta i boken ”A headache in the Pelvis”. När jag läser vad du skrivit så tror jag detta är orsaken men för att vara säker och utesluta annat så behövs mer tester såsom bakterieprov på sekret samt ultraljud för att se om du har förkalkningar, men du kan själv testa en metod för att se om det hjälper dig. Urologen i Lund använder ultraljud.

   Svenska urologer/läkare börjar förstå att bäckenbotten muskulaturen ofta är iblandad men många har tyvärr inte läst på om metoderna som används i Stanford. Det är också enklare att behandla med antibiotika/smärtstillande/muskelavslappnande än att massera bäckenmuskulatur/prostata men tyvärr löser det bara problem kortsiktigt och ofta inte alls.

   Jag råder dig till att köpa engångsplast handskar och rapsolja. Sedan så trycker du på bäckenbotten muskelaturen på båda sidor om prostata (läs mer ovan). Du kan börja med att trycka på prostatan och sedan trycka punktvis utåt åt ett håll i tagen. Om en punkt/muskel känns spänd eller gör ont så tryck där länge. Målet är att du ska känna att muskeln slappnar av, dvs den sjunker ihop. För att uppnå detta så behöver du trycka hårt i cirka 1 minut och ta djupa långa andetag genom näsan. Muskeln slappnar av vid utandningen. Prova detta varje kväll och börja försiktigt och känn efter så blir du bättre efter hand.

   Jag råder dig även att äta probiotika, finns att köpa på apotek, för att återställa tarmfloran som är viktig för ditt immunförsvar eftersom du tagit så mycket antibiotika. Köp även magnesium samt multivitamin tabletter på apoteket eftersom brist på magnesium bidrar till muskelspänning. Om du har mycket ont och svårt att sova så kan du även testa att ta Bisolvon eftersom det löser upp sperma sekretet och det gör därför mindre ont i prostatan vid inflammationen. Återkom gärna med resultat här eftersom det kan hjälpa andra att bli av med problemen.

   Mvh
   SysterKarin

 9. Tack för ett bra och utförligt svar SysterKarin. Tacksam att du tog dig tid. Jag har beställt boken och kommer prova detta. Det är bara att kämpa på och jag återkommer längre fram med resultat.

  Kämpa alla där ute. Jag tror det finns god chans att bli frisk från detta!

 10. Hej,

  Jag är 42 år, vet inte än om jag har kronisk prostatit men misstänker det! Ska gå till husläkaren i veckan tänkte jag. Mina symptom sedan en månad tillbaka: Känner mig mer kissnödig och tycker att jag kissar oftare än tidigare. Har liksom ett tryck ovanför penis även efter jag kissat. Detta tryck ger lite smärta med och blir värre när jag sitter ner eller har åtsittande byxor, typ jeans på mig. Jag har ej ont när jag kissar. Däremot så känner jag en liten smärta i penis vid utlösning och som strömmar en bit upp mot magen eller en bit ovanför penis. Det försvinner efteråt men inte helt, tar ett tag innan det lägger sig helt. Blir lite psykiskt jobbigt att ha samlag.. Vissa dagar kan dom symptom som jag har vara mindre ibland är det mer. Jag har inte varit sjuk för övrigt det sista året. Någon som kan ge feedback på detta så är jag tacksam!

  Mvh
  John

  • Hej John,
   Bra att du går till läkaren så att de testar om du har någon infektion (bakterier) som de kan upptäcka genom urinprov. När du lämnar urinprovet så kan du ta med en engångshandske och trycka fingret på prostatan så får du även med sekret från prostata. Om de av provet ser att du har en ökad mängd vita blodkroppar så har du en inflammation. Om de även hittar bakterier så beror troligen inflammationen på infektionen från bakterier och då får du antibiotika för att bli frisk. Men mest troligt är att de inte hittar några bakterier men kanske ser ökad mängd vita blodkroppar, dvs en inflammation som de inte vet var den kommer ifrån. De kan även känna på din prostata om den känns öm och svullen. Om du inte får bra hjälp så tycker jag du ska vända dig direkt till en urolog. De kan även mäta flödet när du urinerar samt undersöka prostatan med ultraljud.
   Det är möjligt att du har det som kallas kronisk prostatit eller bäckenbotten problem som beror på kramp i musklerna i bäckenbotten vilket kan leda till inflammation i prostata. I så fall är avslappning, promenader, magnesium och triggerpunksbehandling lösningen. Du kan läsa mer om trigger punks behandling här ovanför. Lycka till.

   Mvh
   SysterKarin

 11. Hej igen SysterKarin,

  Finns det någon inom läkarkåren som lär ut prostatamassage/triggerpunktsbehandling. Det känns ganska svårt att själv utföra detta när man knappt har vetskap om vart prostatan sitter. Hur man enklast når den etc.

  Är det någon mer än jag som alltid får feber och får ordentliga hugg i prostatan efter motion/träning? Det slår aldrig fel för mig. Om jag tränat blir jag sjuk och är hemma ett par dagar från jobbet innan jag bättrar mig så pass att jag kan gå till jobbet. Sedan tar det veckovis innan det når en mer normal nivå. Problemen försvinner aldrig helt.

  Imorgon ska jag till min urolog för 3e gången och då ska jag försöka få mer information om hur jag kan gå vidare med behandling av triggerpunktsbehandling mm. Annars får jag börja med detta själv!

  Återkommer med mer information.

  Med vänlig hälsning ProstaSkåne

  • Hej igen,
   Urologer i Sverige brukar oftast bara trycka på prostatan för att undersöka hur den känns, dvs inte som behandling.
   Men det finns några; exempelvis en i Kalmar som Mikael skrivit om ovan. Han pressar hårdare för att se om det hjälper att trycka till den hårt för att tömma den på sekret. Även i Lund utförs detta exempelvis på Christian Lindberg mottagning.
   Men de lär inte ut någon teknik för triggerpunkts behandling såsom i USA.
   Om det är möjligt försök att lära dig själv. Men det är så klart bra att du går till urologen också, bättre att undersöka sig för mycket än för lite.
   Om du har problem med bäckenbotten som jag tror när jag läser dina symptom så är det bäst om du lär dig tekniken själv, om du inte har möjlighet att åka till Stanford.
   Om du sticker in pekfingret med nageln uppåt, rakt in så långt du kan så kommer du ha fingertoppen ovanpå prostatan. Ställ dig med ryggen mot en bänk som slutar i samma höjd så kan du använda din egen kroppstyngd för att pressa in handen och för orka hålla den kvar. Musklerna som krampar och ger problem sitter till höger och vänster om prostata. Utgå från prostata och pressa sedan precis till vänster om den på musklerna som finns där. Försök att få dem att slappna av genom att pressa ganska hårt och andas långsamt. Flytta sedan fingret lite längre åt vänster och pressa hårt på flera punkter under förflyttningen. ”Triggerpunkerna” ömmar när du trycker på dem. När du tryckt i cirka 40 sekunder ganska hårt på en punkt som ömmar så ska du känna att muskeln slappnar av om du lyckas. Försök sedan även ta högersidan. Du kan även trycka på sidorna av själva prostatan. Upprepa detta varje kväll så blir du bättre efter hand. Du kommer förhoppningsvis att kunna känna om musklerna är spända eller inte och var du ska trycka för att få dem att slappna av men det tar lite tid att lära sig tyvärr.

   Mvh
   SysterKarin

 12. Tror jag har åkt på prostatit pga avkylning. Det kom iallafall helt plötsligt någon dag efter jag badat i kallt vatten och sen legat och solat.

  Väl hemma från semestern så gick jag till läkaren.

  Han klämde på prostatan , kändes normal sa han och jag var inte direkt öm heller. Att kissa går bra samt inte så ofta heller under en dag.

  Han utförde även en hel drös blodprover och psaprov. Inga konstigheter alls på blodproven. Inga bakterier på kissprov heller. Fick en kur med cipro men var väl inget som hjälpte nåt vidare

  Men jag har egentligen bara smärta/obehag när jag sitter, kör bil etc.

  Det strålar lite neråt ljumskar samt en obehaglig känsla mellan pung och anus. Kan stråla ut i ollonet ibland.

  Tror ni att det bara kan handla om bäckenbotten problem? Andra tips?

 13. Min troliga prostatit började efter att jag badat i kallt vatten två tre dagar i sträck samt upp och solat med blöta badbyxor mellan baden.

  Väl hemma från semestern så var jag hos läkaren som klämde på prostatan , kändes bra sa han och det gjorde inte ont heller. Bara en olustig och obehaglig känsla då det var första gången någon klämde på den.

  Han tog kissprov, blodprov (flertal) samt psa. Alla prov visade normala värden.

  Fick en kur med cipro på 14 dagar som hjälpte föga.

  Grejen med mina symptom är att dom istort sett bara uppenbaras när jag sitter. Tex bil eller stol , i soffa då man kan halvligga så trycket avlastas från bäckenbotten så känns det normalt. När obehaget kommer så gör det inte speciellt ont, mest ett obehag där nere mellan pung och anus. Kan stråla ner lite i ljumskarna också men har inga smärtor i den bemärkelsen.

  Tror ni att detta kan vara rena bäckenbotten besvär?

  Tack för bra info på sidan

  // Larsa

  • Hej Lars,
   Ja det kan vara bäckenbotten problem du har. Exempelvis så kan en mjuk säng ge mindre problem än en hård eftersom man då sjunker ner och blir mer avslappnad i bäckenbotten. Och i ditt fall så spänner du kanske bäckenbotten muskulaturen så att den börjar krampa när du sitter.

   Mvh
   SysterKarin

  • Hej Lars,

   Det var längesen du skrev så vet inte om du är kvar här..

   Dina symtom som du beskriver passar väldigt bra in på mig själv. Smärta/obehag i sittande läge som kom efter att blivit ordentligt nedkyld under ett långt cykelpass förra hösten. Ställer jag mig upp försvinner obehaget genast och ju mer jag sitter desto sämre blir det.

   Jag skulle vara intresserad av att höra hur det gått för dig snart 10 år efter du postade detta inlägg. Har det blivit bättre eller sämre? Vad har du testat för behandlingar? Och är det något som har hjälpt dig?

   Hoppas höra från dig.

   Mvh
   Daniel

 14. Mickael här…
  Mitt helvete har börjat igen…Trotts att jag tränar regelbundet följer alla råd som ges här och av läkare….
  Efter ett halvår nästan helt utan besvär, har det börjat igen.
  Ont så in i helv… täta trängningar, en känsla av influensa utan förkylning
  matt trött orkeslös deppig…
  Äter Detrusitol, eftersom jag inte har förstorad prostata..
  Voltaren hjälper lite mot smärtan.
  Har försökt att själv hitta och trycka på prostatan, men det hjälper bara lite.
  Nu några frågor.
  Har vi med dom här besvären större risk att få cancer?
  Bör vi kolla oss oftare? Kollade PSA för 18 månader sedan.
  Prostatit, kan det bli bäckenbottsinflamation och omvänt? kan någon förtydliga skilnaden.
  Finns det något alternativ till Detrusitol? Om den fungerar dåligt. Fick en tablett av läkare i Bankock som heter Flavorin
  Är det något liknande? Bra?Dålig?Farlig?
  MVH Mickael

  • 1,Har man en inflammation i prostatan så finns ökad risk för cancer enligt flera studier. Men ta det lugnt och testa triggerpunks behandling och avslappning. Blir du av med bäckenbotten kramperna så försvinner inflammationen i prostatan. Det finns teorier om att det är bäckenbottenproblemen som gör att man inte tömmer urin tillräckligt som i sin tur leder till inflammation i prostata. En annan teori är att inflammationen uppstår pga biokemiska ämnen från nerver som kommer i kläm på grund av spänningarna i bäckenbottenmuskulaturen.

   2, Ja prostatit kan ge bäckenbotten problem och omvänt. Exempelvis kan en akut prostatit pga bakterier ge en inflammtion som i sin tur försvagar bäckenbottenmuskelaturen vilket leder till kramper. Och som jag skrev ovan så kan även bäckenbottenproblem ge inflammation i prostata. Enligt forskare i Stanford så är absolut största anledning till prosta besvär bäckenbottenproblem.

   3, Mediciner hjälper ofta inte så bra om det inte är så att du har bakterier. Annars viktigare med värme för att undvika kramper, avslappning och triggerpunksbehandling, magnesium och träna upp hållningen. Löpning och promenader kan också göra att bäckenbottenmuskelaturen slappnar av bättre.

   Mvh
   SysterKarin

 15. Lider med sig Michael…. jag har varit bättre nu sista 5-6 månader men har fortfarande lite små trängningar då och då och det försvinner aldrig helt. Men det är så pass bra att jag lever normalt. Äter diklofenac och panodil rätt mycket nu sista tiden när jag tränar. Jag blir nämligen alltid sämre efter träning och jag är helt övertygad om att mina problem hänförs till bäckenbottsproblematiken. När jag är trött och skakig i musklerna får jag ofta hugg i prostatan. Är det någon Anna som upplevt detta? Känns som om anus/ringmuskeln drar ihop sig och det blir en fruktansvärd smärta. Brukar försvinna efter ett tag …

  Använder du termobyxor Michael? Jag har köpt ett par Dobsom svarta täckbyxor på Intersport för 400kr. Dessa är kanonbra med dragkedja på sidorna. Eftersom jag är intresserad av kläder är man ju intr överlycklig över att gå med dessa när det inte ens är minusgrader och folk tittar konstigt ibland. Det skiter jag dock i…..sen äter jag d-vitamin, magnesium samt multivitsmin. Har även cernitol men inter ätit det nu på några månader. Dock rek läkaren det. Finns att köpa på Apoteket receptfritt. Har slutat med allt socker och dricker ingen läsk, äter inte godis, kakor, glass eller några sötsaker. Blir jordnötter på helgerna!

  Tyvärr tror jag vi får dras med detta till och från. Men tror mest för min del iallafall att det har med bäckenet.

 16. Tack för ditt svar!
  ” orostataSkåne”
  Det värmer att få lite tipps, men framför allt att man inte är ensam..
  Och få saker bekräftade som man själv tänkt på eller trott..
  Det finns ju inget som botar?
  Men massa saker som kan hjälpa en till ett drägligare liv.
  Tränar precis som du en hel del,
  Och blir trött och orkeslös, ja helt utslagen när jag haft ett tufft pass!
  Hjälper det dig med diklofenac i kombination med Panodil ? Direkt efter träning? Eller före? Eller är det kanske inte alls något för oss att träna ?
  Det kanske tryggar igång skiten?
  Termobyxor? Jag är som du ganska fåfäng!
  Men det kanske blir ett måste nu när kylan kommer? Går nog och köper ett par
  ! Dvitaminer äter jag i stora mängder! Multivitamin likaså! Magnesium! Nix, kanske något?
  Slutade med socker och kolhydrater för ett halvår sedan.
  Trodde i min enfald att det skulle hjälpa?! Men nu är det som sagt tillbaka!!!!!
  Men kanske inte lika tufft ?
  Det gör nog inte lika ont den här gången?
  Tack för svar ! Mickael
  Ps: någon som vet något om medicinen jag fick i Tahiland
  Flavorin?

 17. Jag äter oftast panodil eller ipren (panodil lite mer skonsamt mot lever mm). Ipren är inflammationshämmande vilket inte panodil är. Jag tar en panodil efter träning och en innan jag går och lägger men efter att jag tränat så att jag inte spänner mig för då får jag direkt ont. Framförallt har jag problem med ryckningar i rumpan och sammandragningar från bäckenet. Men som jag förstår dig har inte du det problemet? Äter diklofenec när jag har riktigt ont t ex hade jag en dag efter träning rätt ont innan jul men efter ett tag försvinner smärtan när jag tagit diklo. KÖP BYXOR!! Det är faktiskt det bästa lösningen tycker jag. Var helt manisk med byxor och långkalsonger ett tag. Långkalsonger är dock mer bökigt för då måste man gå in på toaletten när man kommer till jobbet och tar av och hålla på. Byxorna är inte lika snyggt men skyddar mycket bättre och mer behagligt. Jag säger till folk som frågar att jag har urinvägsinfektionsproblem 🙂

  Magnesiumet vet jag inte om det hjälper men det ska vara muskelstimulerande. Tyvärr blir man ju ganska desperat av att ha detta så man provar allt och frågan är hur mycket som verkligen hjälper.

  Fick utskrivet av min urolog, citadon som är en stark medecin som omvandlas till morfin. Har dock inte tagit något av de tabletterna för jag försöker vara försiktig med för mycket medicinering. Panodil och Ipren ska dock inte vara farligt att äta regelbundet under perioder man har ont enl min bror som är läkare.

  Prostatit är ett rent helvete! Just nu är jag någorlunda bra så livet funkar rätt bra. När jag hade skov senaste hade jag dock svarat annorlunda för då mådde jag inte bra! 30 år och problem är ingen höjdare 🙁

  Lycka till!

 18. Hej på er!
  Och ProstaSkåne !
  Nu har jag varit och köpt termobyxor och kallingar i merinoull..
  Jag har nu fattat att det finns nästan lika många olika symptomer på det här skitet som det finns killar som lider av det!
  En del har smärta så dom blir sängliggande i månader, och en del har bara lite trängningar…..
  Det kan också variera från tillfälle till tillfälle…
  För mig har det varit smärta i nedre delen av buken och i penis.
  I bland kramper ibland bara en malande smärta, alltid med trängningar pinkar allt från några deciliter men ofta bara droppar
  Med varierande tidsintervaller.
  Som värst var 10de minut..
  För att få igång kisseriet brukar jag bada hett, eller värma underlivet med en hårfön..då brukar det slappna av och komma igång.
  (Återigen värme)
  Sedan blir jag nästan alltid otroligt trött, orkeslös och tyvärr väldigt deppig….
  På tisdag åker jag till Kalmar,
  Min läkare ger mig behandling, som jag tidigare skrivit om.
  Han kramar ur infektionen i prostatan..
  Brukar hjälpa !
  Om det inte nu är så att det flyttat sig till bäckenet ?
  10 timmars resa GBG-KLMAR
  20 min behandling!!
  Men det är det värt!!.
  Undrar en gång till, om det kan skada med för mycket träning?
  Någon som vet? Jag blir som sagt helt utslagen dagen efter när jag har mina skov…
  Kanske man skall ta det lugnt?
  Kämpa på.
  Mickael.

 19. Blev det ett par Dobsom termo? 🙂
  Jag har även köpt en värmefilt som är gudomligt skön att ha i soffan. Michael: har du enbart ont i nedre regionen i form av molande smärta hela dagen? Du har inte hugg som
  känns från rumpan/prostatan?

 20. Jo jag köpte samma som dina!
  Men kallingarna i merinoull räcker gott än så länge! Helt fantastiskt varma, kan köpas i skidaffärer.
  Men kylan kommer väl nu efter helgen? Så då får jag väl pälsa på mig!
  Nej jag har inte som du några
  ”Hugg” bara molande smärta, mest när jag är kissenödig. Och nu är det ofta….
  Prostatan är ofta öm, men inga kramper.
  Om en vecka åker jag till Thailand !
  Där behövs inga värmebyxor! Men Inget hav för mig, det vågar jag inte ! bara uppvärmda bassänger ! Hade inte du ”ProstaSkåne” fått det i Thailand?
  Hoppas jag blivit bättre tills dess, så jag kan njuta av semestern.
  Ibland tror jag att det är stressrelaterat!? Det kommer ofta när jag stressat mycket. Det kan hålla i sig en vecka till halvårsintervaller.
  Jag har haft det i 10 år!! Fram och tillbaka.
  Varit fri från det under långa perioder, men alltid känner att det ”ligger och lurar”
  I bland har jag nästan tappat modet! Men så kommer LYCKAN när det nästan försvinner…..
  Det är konstigt tycker jag, att man kan byta nästan alla organ, men man kan inte bota oss?
  Varma hälsningar Mickael

  • Tjena! Jag tänkte bara kommentera att jag håller med dig i din iakttagelse att den här typen av problem är stressrelaterade. Det finns säkert en mängd orsaker till problemen (i de fall det inte är någon bakteriell infektion), men stress är säkerligen en av dem! Jag tycker själv att jag har mer problem när jag är stressad i jobbet etc. Vilket jag ofta är.

 21. Hej!
  Är 20 år och Har haft kroniskt prostatit i ca 3 år, går som för de flesta i skov för mig.
  Mitt största problem är inte värk i prostata (även om jag har ont så är det inte outhärdligt ont). Det värsta för mig är den brännande, svidande smärtan i penis/urinrör.

  Gör oftast inte ont när jag urinerar utan precis strax efteråt, kommer också ibland vitaktig blandning i urinen då det är som värst
  (Ofta i slutet av kisseriet) har varit hos 2 urologer varav enasäger att det troligen är sperma, vilket känns helt orimligt.
  Har ätit cernitol nu i nästan ett år vilket kanske inte hjälper nämnvärt.

  Vilken metod kan vara värd för mig att testa?

  • Hej,
   Har urologerna kollat ditt urin/sperma sekret så att du inte har bakterier samt gjort ett flödestest när du kissar? Om du trycker fingret mot prostatan är den då väldigt öm?
   Om de inte hittar några bakterier så bör du testa metoder för att bli av med bäckenbottenproblem eftersom ett typiskt symtom är att man har ont i ”tip of the penis”. Dvs testa triggerpunks behandling av bäckenbotten muskulaturen genom att använda engångs plasthandskar och avslappning samt se till att du håller dig varm.

   Mvh
   SysterKarin

   • Har inte gjort flödestest men har urintestat mig 1.500 gånger. Har dessutom gjort cystoskopi utan några framsteg alls.

    Så fort jag nuddar rumpan ömmar det i prostatan, men det gör inte sjukligt ont.
    Skall också tillägga att det inte bara är tip of The penis utan är i hela penis.

    Tack för svar och hjälp ska testa lite nytt!

    • Ok, låter som om det är bäckenbottenproblem du har. Testa att köra triggerpoint behandling en gång varje kväll. Tryck ganska hårt på övre delen av prostata och tryck sedan utåt kanterna så långt du når. Håll ett hårt tryck i cirka 1 minut på varje punkt och försök att få muskeln att slappna av. Du kan börja lugnt för att lära dig de första dagarna. Och trycka mer när du får mindre ont längre fram i tiden. Läs mer ovan för mer tips om triggerpunktmassage. Målet är att få krampen att släppa, dvs musklerna i bäckenbotten att slappna av. Ät även magnesium eftersom brist på magnesium kan ge problem med muskelspänning.

     Mvh
     SysterKarin

 22. Mac:
  Gå och köp en värmefilt på Clas Ohlson eller något annat ställe. Jag har min på ca 2-3 timmar om dagen i soffan. Hela bäckenet slappnar av när man får värme och jag mår mycket bättre av det. Använd också täckbyxor på vintern och som jag skrev till Michael köpte jag ett par ”Dobsom” på Intertsport som är kanon. Givetvis får man släppa sin fåfänga sida!

  • Tack för all hjälp och support! Hjälper i mitt övrigt miserabla liv!
   Har köpt magnesium och zinktabletter nu, nåt jag borde tänka på innan jag börjar äta?

   Prostaskåne: har du provat triggerpunkt? Hur funkar det? Värt att testat såklart trots obehaget men är lite rädd att det ska bli ännu värre!

   • Du kan börja äta tabletterna enligt doseringsanvisningarna på burken. Du kan även äta någon multivitamin för män också om du vill för att försäkra att du får en bra balans. Men det är främst magnesium brist som brukar vara kopplat till problem med spänningar i muskler.

 23. Hej är 57 år har prostatit,haft i många år blir bara värre Har ont i buken ner i pungen.Har gått på akupunktur fyra gånger nu men det känns som det blir värre .Äter sabamin, D vetamin, magnesium ,är det någon som provat akupungtur ??skulle gärna veta MVH Anders

 24. Jo! Jag har provat kinesisk akupungtur.
  I ett år varannan vecka.
  För mig hjälpte det inte. Möjligtvis att det lugnade ner det lite.
  Då tror jag att Detrusitol hjälper mer. Förutsatt att du inte har förstorad prostata?
  Då är det en toppen medicin.
  Det har kommit en liknande medicin fasst bättre som lungnar ner muskulaturen i och kring prostatan. Så du inte känner dig kissenödig hela tiden och smärtan minskar. Fråga din läkare om det kan vara något för dig.
  Prova även att själv trycka på prostatan, som det står om här i tidigare inlägg.
  Och håll dig varm.
  När du har riktigt ont hjälper värme bra.
  Varma bad, bastu, värmedyna,osv
  Inga kalla bilarsäten och cyckelturer….
  Mvh Mickael

  • Tjena Mickael. Vad heter den liknande medicinen som du nämner här? Blir nyfiken om det kan vara något för mig.

 25. Hej! Fick i vintras ont i vad jag trodde var ljumsken, det varade i ca 2 veckor och försvann sedan. Nu har det återkommit igen och jag har lixom en molnande värk på höger sidan om pungen upp mot ljumsken. Ingen smärta någon annanstans förutom upp i ljumsken. Var inne och sökte lite och dök på följande ”Den vanligaste formen av kronisk prostatit innebär att man får smärta i bäckenbotten.
  Kronisk prostatit brukar gå över av sig själv

  Kronisk prostatit är en sjukdom som kommer och går. Man brukar ha perioder av veckor eller månader när man blir sämre, som sedan avlöses av bättre perioder. För en del innebär den kroniska formen besvär i flera år. Viktigt att veta är att sjukdomen inte är farlig och att den så småningom oftast går över av sig själv, så det gäller att inte tappa modet”
  Känns som en ganska klockren förklaring på mitt ”problem” och det glädjer mig att det kan försvinna för det tär på mig.
  Några förslag på vad man bör göra för att lindra/förebygga detta? Har idag varit och handlat ”mivi total man” som verkar ha en massa nyttigheter i sig. Är förövrig sen 6 år tillbaks en ”kontorsråtta” som la ner fotboll o all slags träning när första barnet kom för 5 år sedan, dock ingen övervikt än..
  Tacksam för tips o råd!
  /Christoffer

  • Hej,
   Det är svårt att veta om det är bäckenbotten problem som du har när jag läser din beskrivning. Har du varit hos någon doktor som känt på din prostata? Om det är bäckenbotten problem du har så finns det många tips här för att lindra ovan i kommentarerna såsom triggerpunksmassage, värme, promenader och magnesium. Mivi total man är ett bra tillskott som även innehåller magnesium. Att jobba på kontor där man sitter stilla mycket + stress förvärrar ofta problemen.

 26. Hej!

  Är en kille på 32 år som haft problem nu i 6 månader. Från ena dagen till den andra fick jag ett tryck höger sida nedanför naveln. Det har inte släppt än, känns som en tyngdhets känsla. Gör inte ont när jag trycker där. Och på morgonen är det oftast bättre och vid några få tillfällen känner jag det inte. Har varit hos läkare och fått antibiotika vilket inte hjälpte fick det eftersom jag varit öm i prostatan till och från. Känner mig oftast kissnödig att det svider lite helst på natten. Blev något bättre med det efter antibiotika men kom tillbaka fort. Känner igen mycket av det ni skriver förutom trycket magen buken. Någon som känner igen sig, kan det röra sig om prostatit? Är orolig för något allvarligt men läkaren säger att skikt röntgen såg bra ut samt div enkla prover. Misstänker att i vissa perioder när man oroar sig för ex cancer är trycket värre? Men kanske bara inbillning. Har för många år sen haft problem med prostatan så känner igen allt utom trycket som gör mig galen. Och då har det alltid gått över efter nån månad & antibiotika . Tacksam för synpunkter eller råd!

 27. hej Joppe.
  Jo nog känner jag igen trycket under naveln, ont när jag kissar och att man inte tömmer blåsan, som du beskriver
  När det är som värst får jag springa en gång i halvtimman. Man känner sig låg, det känns som hela kroppen är belägrad av inflammation. som tur är går det fram och tillbaka, jag kan vara nästan symtomfri i ett halvår, och så plötsligt sätter det i gång.
  Men det finns hjälp.
  Gå till din urolog och kolla så du inte har förstorad prostata.
  Har du inte det så finns det bra medicin, som lungnar ner prostatan
  Detrusitol eller Toviaz, dom gör att dina magsmärtor lindras och du behöver inte springs på toa lika ofta. En kur voltaren brukar lindra, varma bad bastu vetekudde, prostatamasage och om du kan hitta en läkare som kan tömma din prostata på sekret. både det och massage kan du läsa om i tidigare komentarer.
  Tappa inte modet. du, vi har ett helvete, men det finns lindring och hjälp.
  Försök hitta en läkare som tar dig på alvar.Har fattat att detta är en lågstatussjudom, få läkare tar det på alvar…. Jag har nog varit hos ett dussin olika. Som bara tagit PSA prov skrivit ut antibiotika, sagt var glad att du inte har Cancer…….
  Skönt att den här möjligheten till delning av erfarenheter finns
  för man känner sig ganska ensam i sitt helvete.
  så skriv och berätta hur det går och vad du , ni, tänker
  LYCKA TILL MVH Mickael

 28. Hej Grabbar jag brukar skriva här varje höst för att se om någon har lyckas hitta ett botemedel! Massage verkar vara utvägen men det är lättare sagt än gjort att göra det effektivt och nå upp till sädesblåsorna. Har precis avslutad en erymax(antibiotika) kur som funkade bra föra våren och sommaren men som nu knappt funkar alls.. Säkers på grund av resistens ökning av för mycket användning! så tänk på att det är viktigt att variera antbiotika om ni haft broblem länge.. Det är därför många upplever bra resultat resultat första gången men sen inte får samma resultat vid nästa skov..

  • Hej,

   Många antibiotika har förutom bakteriedödande även antiinflammatorisk effekt vilket gör att du kortsiktigt kan känna dig bättre även om dina besvär beror på bäckenbottenmuskelaturen och inte bakterier. Det är därför bättre att undvika antibiotika om man misstänker bäckenbotten problem och inte hittar några bakterier. Antibiotika kan nämligen ge en del negativa effekter såsom försämrad tarmflora och risk för svamp.

   Så fortsätt med:
   – bäckenbotten massage (löser upp krampen i bäckenbotten)
   – värme (ull kalsonger)
   – långa promenader (bra för att få bäckenbotten muskelaturen att slappna av)
   – tänk på din hållning
   – sov på rygg i mjuk säng (ikeas mjukaste med zoonindelning fungerar bra.)
   – magnesium tillskott (brist på magnesium kan orsaka muskelspänningar)
   – avslappningsövningar. (Stress förvärrar tillståndet)

   Mvh
   SysterKarin

 29. Hejsan

  Jag tänkte kolla om vad ni tror om detta:
  Symptom i 2 månader.
  -började med sveda EFTER jag kissat och ont vid olika ställen runt om penis.
  -detta försvann efter cystoskopin och har nu haft ont i urinrörsmynningen när jag kissat sen dess. Detta försvann och var borta i 5 dagar för att sedan komma tillbaka. jag började då äta quercetin dagen innan det försvann samt yoga o stretching. Jag känner även en lindring av det onda när jag kissar om jag dricker mycket.
  – har även värk i mellangården mellan pung o anus.
  -inga bakterier har hittats i urinprov eller nått konstigt med blodprov.
  -prostatan är inte öm eller förstorad.
  -jag kände dock lite mer obehag runt om prostatan, ”musklerna”.
  -konstant förstoppad sen 2 veckor tillbaka.

  Tror ni att detta kan vara ”kronisk bäckenbotten syndrom”?. Det känns så extremt luddigt att musklerna skulle orsaka smärtan i urinrörsmynningen när jag kissar. Extremt svårt att ta till sig isf.
  Jag funderar mer på något annat, men vet inte vad. Hemskt detta.

  Tacksam för svar.

  • Jag tycker att det låter ganska likt mina problem förutom att jag inte har någon större smärta när jag kissar. Men jag har t.ex. också ont i ”mellangården”, penis (och framför allt pungen, som krampar, men det verkar vara mindre vanligt).

   Jag har också diagnosen kronisk bäckensmärta. Håller med om att det låter luddigt att det ska kunna stråla ut i penis etc. Men det gör det för mig också. Även ner i lårens insidor (mest höger).

   Men det jag tänkte skriva var angående förstoppningen – jag mår i alla fall bättre om jag får ordning på den biten, att bajset är någorlunda mjukt. Jag tror allt där nere hänger ihop på ett eller annat sätt och får man problem i de där musklerna kan det påverka hela underlivet och ända upp i korsryggen.

   I övrigt jobbar jag mkt med att försöka stressa ner, ta varma bad, jobba lite med mindfulness och annat flum som jag tidigare skulle tänkt.

   Lycka till i fortsättningen! (om du fortfarande har kvar problemen dvs)

 30. Hej, jag är glad att jag fann denna sida där jag ser att andra har liknande problem och framförallt det att inte riktigt bli tagen på allvar.

  Nu har jag inte haft detta länge. Började i somras med en bitestikelinflamation. Åt antibiotika & Voltaren i 2 veckor och blev bättre sakta men hade en svullnad i ett långt tag framöver, vilket enligt 1177 var helt normalt.

  efter tot ca 3 månader kände jag mig 97-98% bättre (bara ibland i vissa positioner en viss ilning i testikeln kvar), när jag efter under samlag råkade ut för något i min värld väldigt obehagligt, båda testiklarna åkte in i kroppen. Det har aldrig hänt förut på båda sidorna och min panik gjorde att jag inte kunde fokusera på att få tillbaka dom,, när adrenalinet började pumpa så ramlade dom dock tillbaka.
  Detta hände mig i Ons den 26 Nov, och sedan den dagen så har jag: *fått tillbaka smärtan i testiklarna.
  *Svullen mellan pung och anus(prostata?)//problem när jag sitter främst
  *smärtar i nedre delen av magen ibland
  *Problem när jag går,, går bredbent som jag skitit på mig
  *Var i början svullen på ena sidan av penis men den börjar se normalut
  *Har läst på 1177 att ejakulering kan vara bra, men jag har inte kunnat, slaknar när det är nära sedan händelsen den 26e.
  Har annars aldrig haft det problemet.
  *Första dagarna var jag så svullen att jag blev förstoppad,fick springa på toa 8-9 ggr och blev tillslut lös i magen. Men förstoppningen har nu släppt ganska bra.

  Sist men inte minst vill jag nämna något som jag inte läst ovan:
  *Pungen har vart VÄLDIGT ihopdragen sedan detta(prostatan som snor plats från påsen?) Känns som att testiklarna knappt får plats.
  Väldigt obehagligt vid träning, då pungen alltid drar ihop sig ytterligare.

  Jag har vart hos läkaren, han tyckte prostatan kändes lite svampig och skrev ut antibiotika för kronisk prostatit, som jag efter att ha läst här blev ännu mindre hoppfull för(antibiotikan). Han tog även urin och blodprov, som jag skulle få svar på om 2 veckor.

  Om någon har delade erfarenheter så vore jag jättetacksam att komma i kontakt med dig, eller om ni har någon feedback.

  Tack för en bra sida, den fick mig att känna mig lite lugnare.

  • Vill bara kommentera att jag också har problem med kramper i pungen. Personligen tycker jag varma bad hjälper kortsiktigt men det är verkligen obehagligt. Har stora problem att sitta t.ex. då startar kramperna snabbt. Är lite inne på att underlivet får för lite syre genom blodet. Försöker arbeta med att andas bättre, upptäcker att jag ofta håller andan när jag känner smärta eller t.ex. när jag koncentrerar mig. Upplever faktiskt att när jag andas bättre i perioder så har jag mindre problem. Värt att jobba på andningen alltså, ett tips från mig.

 31. Hej .Jag har haft det här länge ,jag ligger på värmedyna framför tv varje kväll ,ja tycker det hjälper .Man får inte kyla ner sig någon stans på kroppen .På morgonen tar jag Laxido laxeringpulver ,för man får hård mage, den här prostatan,och en stolpiller Voltaren ,det skona magen jätte mycke istället för piller .jag tycker det hjälper mig MVH Anders

 32. hej, jag är 26år och har haft problem i säkert 4år,har ont i pungen, ljumskarna,och känner mig alltid kissnödig,svag stråle, lite erektions problem, inget hjälper verkar det som, att man har orkat så här länge är ett mysterium, så finns det något som hjälper, eller gör det lite mildare tacksam för svar Mvh pontus

 33. Vill bara påminna om att det forskarna på Stanford kommit fram till är att om inte bakterier hittas vid urinprov så beror problemen nästan uteslutande på bäckenbotten problem. Det är viktigt att förstå detta för att kunna hjälpa sig själv. Spänningarna i bäckenbotten ger i sin tur inflammation i prostatan. Läs mer ovan där jag skrivit om sambanden.
  Dvs för att bli bättre så behöver man bli av med spänningarna i bäckenbotten som kan uppkomma av olika orsaker. Några saker som kan hjälpa:
  * Triggerpunksmassage för att få spänningarna att släppa.
  * Värme motverkar spänningarna i bäckenbotten.
  * Sova på rygg i en mjuk säng med zon indelning. Gör att bäckenbotten muskelaturen slappnar av. Ikeas säng duger.
  * Magnesium tillskott. Finns att köpa på apotek. Brist på magnesium kan ge spänningar i bäckenbotten.
  * Det finns sjukdomar som ger spänningar i bäckenbotten såsom hypotyreos. Prova isåfall med naturligt grishormon.
  * Promenader med värmebyxor. Bra att ha vindtätt också utanpå.
  * Undvik att kyla ner dig. Kan köpa värmebyxor och klippa två lufthål för pung så att det inte blir för varmt.
  * Kör avslappnings övningar , mindfullness är bra.
  * Försök undvika stress och tänk positivt att det bara är spänningar i bäckenbotten som du kommer få kontroll på. Genom att lära sig triggerpunktsbehandling så kan man själv känna effekten av när spänningarna släpper.

 34. Jag har haft besvär med vattenkastning i säkert över 20-år. Framförallt med svag stråle. Hade prostatabesvär redan i slutet av tonåren. Förra hösten fick jag influensa och i samband med den kunde jag inte kissa alls. Det slutade med att jag fick KAD. Nästa dag fick jag komma till urologen. KAD togs bort och jag påbörjade RIK. Sedan har det varit ett rent helvete kan man säga. Jag tappar mig själv, vilket fungerar bra men i samband med tappningen passerar man prostata vilket irriterar den och ger smärta i alla former som beskrivs här. Funderar mycket på spänningar i bäckenbotten, låter intressant. Märkbart är att läkare, ssk inte har en aning om vad de skall erbjuda för hjälp viket känns tragiskt. Sista jag gjorde en cysto, som såg bra ut frågade jag läkaren om vad problemet är om allt ser bra ut, det är väl prostatit du har då sa läkaren, sedan gick han!
  Min största problematik är alltså smärta i nedre delen av buken för tillfället. Känner mig oftast kissnödig men brukar försöka hålla mig till 5-6 tappningar per dag. har för övrig haft alla symtom som beskrivs i forumet, och enligt läkaren känns prostatan fin???
  Tacksam för

  • Fick precis samma svar som du från läkaren som sa att ”ja du har nog prostatit”

   Jag läste på forum om prostatit och det gjorde ju mig inte lugnare. Den ena katastrof kommentaren var värre än den andra. Att man kommer ha det hela livet etc.

   Detta gjorde att det satte sig på mitt psyke också. Panikattack som övergick i ångest. Letade konstant efter lösningar på problemet och det gjorde bara att oron förvärrades.

   Fick efter långtid ca 3 månader tid hos urologcentrum i Liljeholmen i Sthlm. Fick träffa en väldigt bra urolog som gav svar på mina frågor gällande ev prostatit.

   Han tyckte det var tragiskt att alla allmänläkare jag träffat sa att det var prostatit. Han sa att prostatit bara var ett påhittat samlingsnamn för prostataproblem. Det finns ingen specifik sjukdom som heter det.

   Han förklarade problematiken med bäckenbottensmärta som ger dessa symtom.
   Han berättade att folk kommer till honom ofta och berättar precis samma historia som jag. Ingen har heller haft några infektioner i prostatan och prostatan har känts bra.

   Efter hans tips så började jag att hitta triggerpunkter med en tennisboll på skinkorna genom att sitta på den. Hittade även andra triggerpunkter med hjälp av boken ” a headache in the pelvis” den förklarar verkligen problematiken kring bäckenbottensmärta. Jag vart bättre på ganska kort tid samtidigt som förståelsen för vad jag led av gjorde att jag kunde släppa karastroftankarna kring att det gjorde ont. Jag körde även lite avslappning på spikmatta samt spände och slappnade av i musklerna i bäckenbotten vilket hjälpte.

   Ett tips är att köpa en sittkudde med hål i så att du inte får någon belastning på bäckenbotten när du tex kör bil eller sitter och jobbar på kontoret.

   Du kommer bli bra! Slappna av och undvik att stressa upp dig för ovissheten kring detta. Lycka till // Lars

 35. Hej har konstaterad prostatit och äter Alfuzosin teva 10mg , hällsokost Prosabal som ja har ätit ett tag ,jag har värk i mina leder så ja började äta Hällsokost Helaflex ,jag tycker det har blivit Mycket bättre MVH Anders

 36. Hej! Har gått med prostatit i 2 år. Idag äter jag alfuzosin och sertralin. Kombinationen av dessa har gjort att jag inte längre har några problem alls. Sköna utlösningar och Inga trängningar. Vet ni att ni känt er stressade så kan kombon vara värt att prova. Hoppas det hjälper någon annan. Mvh Erik

  • Hej har fått prostatit är 22 år gammal och behöver verkligen hjälp , haft det ungefär ett helt år utan några bra hjälp , hur länge tog det dig för att bli frisk ? Vilken läkare gick du till tacksam för svar

 37. Mina problem började efter en avslutad 2-månaders antibiotikakur (Tetralysal) mot akne, detta är ca 1,5 år sedan.

  Har inga smärtor överhuvudtaget, samma sexpartner sedan 2 år tillbaks, innan detta inträffade levde jag helt utan stress och det var den bästa perioden i mitt liv.

  Började med plötsliga erektionsproblem, ca 5 månader senare kom helt plötsligt mina urineringsproblem, kunde knappt hålla mig 5 min.

  Problemen kvarstår men orkar numera hålla emot urineringen, springer på toa var 1-2h. (ibland oftare).

  Har utfört:
  Urinodling
  Testat mig för samtliga könssjukdomar
  Urolog har känt på prostatan
  Magnetrönten utav njurar
  Massvis med blodprover inkl testosteron, allergier m.m.

  Inget har visat något fel.

  Min sambo har obalans i underlivet, oklart om detta är bakteriell vaginos eller liknande, min misstanke är att jag slagit ut min egen normalflora i penis som normalt skyddar mot andra bakterier och att jag fått någon bakterie från min sambos vagina (antingen som normalt skall finnas där eller från en bakteriell vaginos).

  Problemet är att jag inte lyckas få någon urolog att utföra odling på prostatasekret, börjar bli såpass hopplöst att jag snart ger upp och kastar in handduken.

  Någon som kan rekomendera en läkare som utför detta? måste man leta sig utomlands för detta?

  Jag vet vad ni går igenom…

  Mvh/Dennis

 38. Jag vill bara passa på att skriva speciellt mynta vatten som finns i orientaliska affärer hjälper mycket mot inflammationen i prostatan.
  Drick 2 gånger om dagen med en snapsglas, de kommer hjälpa.
  M.v.h Ehzaan

 39. Hej

  Har haft jobbiga besvär från prostatit i ca 8 månader efter tillfällig sexull kontakt. Gick till läkaren som inte hittade något fel på en massa prover bland annat urinprov, klamydia, mykoplasma, urinvägsinfektion. Läkaren ville inte skriva ut någon antibiotika eftersom inget visades på proverna men gav till slut med sig och skrev ut en 7-dagars kur doxyferm.

  Jag kände tyvärr ingen skillnad och vill få någon annan slags behandling. Här blev det stopp ingen mer antibiotika. Då bad jag om en remiss till en urolog men även stopp här. Fick en månadsdos av naproxen utskrivet. Ingen förbättring efter en månad med naproxen.

  Läste nu allt på nätet och hittade hit med rådet om flagyl. Köpte en veckas dos på nätet. En vecka efter slutförd veckobehandling var jag helt symtomfri. Innan jag åt flagyl hade jag träffat en tjej som jag haft sex med. Vi har fortsatt att träffas, ca 4 veckor efter att jag började äta flagyl återkom prostatiten (2 veckor helt symtomfri). Nu misstänkte jag att jag smittat min flickvän med något som flagyl hjälper mot. Jag beställde nu varsin veckodos. Vi åt båda flagyl i en vecka ( inget sex under tiden). Den här gången blev jag också symtomfri efter två veckor. Nu har det gått ca 3 månader och jag känner ingenting av prostatit besvären (tennisbollen i baken etc).

  Tack syster Karin

  P.S vet att man inte ska beställa medicin på nätet men när man inte får någon hjälp, vad ska man höra.

 40. Hej!!!
  Smärtan kan jag leva med,men problemet med att kissa är större..
  Nu har jag fått kateter igen,ska ha den en vecka.Fattar inte varför det inte ska gå att kissa. Det är mitt största problem.Suck!!
  Vad göra??
  Operation?

  • Hej!
   Har du provat alfuzosin? Sedan jag ätit den några veckor blev smärtorna vid just vattenkastning klart bättre och jag slappnar lättare av just i de delarna.
   Min läkare på vårdcentralen hade uppenbarligen missat den medicinen, men jag träffade en specialist för en second opinion och fick prova den.
   I stort är dock mina smärtor fortfarande svåra och inget verkar egentligen hjälpa i det stora hela, men är ditt största problem kisseriet tycker jag du ska försöka få den utskriven och prova 1-2 månader. Jag behöver fortfarande kissa på nätterna etc, men bara 1 gång per natt nu – och utan smärta. Tidigare kunde det vara 3-5 ggr och det gjorde ont varje gång.
   /P

 41. Jag börjar fundera på om det är det här jag har. Jag får återkommande skov med ont i ryggen, som går ner i ljumskarna och ut i pungen. Det gör även ont under samlag och vid utlösning. Jag fick för något år sedan även svullen pungkula och fick äta penicillin. Jag har haft det här ganska många år, men det har blivit värre efter att jag steriliserade mig. Kan det ha ett samband, någon som vet? Jag är 45 år och förut har jag trott att det varit ryggskott, men nu har jag kommit på att det här sitter längre ner än vanliga ryggskott.

 42. Jag blev frisk!

  Tack så mycket för tipset om boken ”a headache in the pelvis…” För mig var det muskulära problem som blev en ond spiral tillsammans med oro och triggerpunktmassage löste knutarna varpå oron försvann.

  Därtill har jag en god vegetarisk kost nu som hjälper och äter d-vitamin, omega 3 och cernitol. Jag vet egentligen inte om kosttillskotten gör från eller till men det är en sån liten sak att ta dessa så jag kommer inte prova utan.

  Jag har 0% smärta nu och känner endast av det någon enstaka gång om jag utsatt mig för riktigt mycket alkohol eller kyla.

  Ge inte upp!

 43. Hej! Som så många andra sagt är jag glad att det finns ett forum för sådana här problem, man känner sig ganska ensam och som i många fall övergiven av vården. Prostatit är ingen prioriterad sjukdom verkar det som, eller så vet inte vården vad de skall göra och möter patienterna med negligerande istället. Jag har många av symtomen som beskrivs ovan, och delar hopplösheten. För dem som testat headache in the pelvis och blivit hjälpta är detta jätte bra, men jag vill ändå flagga för den kritik som lämnats b.la här: https://sexualreboot.com/topic/a-headache-in-the-pelvis-fraud/

  Har inte fakta kollat dessa påstående. Men det är likväl relevant det som skrivs.

  Har själv blivit hjälpt av mindfullness och träning samt värme. Skall pröva mig fram med övriga tips. Men nästa steg blir att hitta en urolog som vill ta mitt problem på allvar.

  • Tror inte en urolog kan hjälpa dig. Eftersom du känner förbättring av mindfullness och värme så är det bäckenbotten problem du har. Det som kan hjälpa dig ytterligare är råden i a headache in a pelvis. Det är amerikanska forskare som har skrivit boken. Inga skojar så var inte rädd för bieffekterna.

 44. Hej!

  Läser såklart alla Era kommentarer pga att jag själv fått problem med prostatan (egen diagnos) sen några månader tillbaka (troligen längre utan att förstått detta). Är 46 år gammal.
  Hade problem i 25 års åldern som blev bra.
  Har en stor trafikolycka bakom mig i tonåren. Alltid haft känningar i kroppen efter denna.
  Min fråga är egentligen vad man bör ta för första steg för att bli bättre.
  Har inget jättestort förtroende för vårdcentralen. Är då det bästa att höra av sig till en urolog klinik för att göra en utredning och sen utifrån dessa resultat gå vidare. Är mest pigg på ”alternativa” behandlingar framför läkemedel. Men som sagt hur börjar man sin ”utredning” bäst?

  • Personligen tror jag mina problem kommer från ryggen och en magnetröntgen visar också att så kan vara fallet. Nervsystemet är definitivt påverkat på något sätt. Kanske är det samma i ditt fall pga trafikolyckan? Du kan ju prova gå till en sjukgymnast eller naprapat t.ex.

   Men jag tror ändå det är bäst att börja via läkare på vårdcentralen. Prostatacancer är ju t.ex. en ganska vanlig sjukdom och allvarlig – du bör försöka upptäcka det så snart som möjligt i så fall, i och med att det då ofta kan botas. Börja där, tycker jag. De gör en ganska smärtfri undersökning och kan se PSA-värde i blodet som indikerar prostatacancer om det är högt (ej stensäkert dock). Mitt är relativt lågt så jag verkar än så länge ha klarat mig från just det, åtminstone.

 45. hej,

  Någon som vart med om att känslan i pensis vid onaly och orgasm minskat markant, knappt någon känsel alls vid bröring? Nyp, stick gör ont men själva onanikänseln som gör det skönt?

  Har gjort massa tester. Men läkarna kommer inte fram till något.
  Det verkar inte vara problem med prostatan för klämmer de på den gör det inte ont och den är inte förstorad. Dock en del savarta fläckar på den. Kalk?

  De biverkningar jag har är: Stel i benen, ingen onanikänsel vilket gör att jag har låg sexlust trotts bra värden kring hormoner mm.
  Får utlösning men ej explosivt skönt…

  Känns som inflamation i själva penisröret. Men kollat bakterier mm och de hittar inga. Dock hittat förhöjda vita blodkroppar.

  Jag känner inte av skillnad på kallt och varmt…
  Känslan är mer som ett litet tryck mellan pungen och det känns ibland som det strålar upp i skaftet.

  Blir galen när ingen kan hjälpa mig… Värsta är just att jag inte har orgasmkänseln 🙁

 46. Hej.

  Läste denna tråden för drygt ett år sedan när mina besvär var som värst. Man blir lätt nedstämd när man läser hur länge folk går runt med detta.

  Som tur är, för min del, så träffade jag en mycket bra läkare på UroClinic på Sofiahemmet i Stockholm. Martin Jonsson. Han konstaterade att jag led av kronisk bäckenbottensmärta. Tydligen var det just det som många män lider av som tror sig ha prostatit.

  Fick utskrivet Tadalafil. Det är egentligen ett läkemedel för sviktande potens, men har den egenskapen att även öka blodströmningen genom bäckenbottenmuskeln, som är tjuven i sammanhanget.

  Men det absolut viktigaste var att han skickade mig till Stockholms Urogynmottagning. Där fick jag en kurs i hur jag kunde använda Tens-plattor och skicka impulser genom specifika områden. Man får med sig en maskin hem som man sedan använder 30 minuter åt gången. Första veckorna, varje dag. Sedan trappar man successivt ner. Och det FUNGERAR!

  Nu behöver jag typ köra max en gång i veckan och är i princip symptomfri. Kan fortfarande svida vid utlösningar, men den där jäkla smärtan som kom och gick hela tiden är så gott som borta. Skulle jag någon gång känna av det, för att jag slarvat med Tens-behandlingen, så tar jag Citodon som jag fått utskrivet.

  Hoppas att denna info kan vara till hjälp.

  • Hej Richard,

   Tack för info. Vet du vilken TENS device du har fått låna hem. Vad är det för märke?
   Med vänlig hälsning,
   Magnus

   • Hej.
    Förlåt för extremt sent svar. Märket på min Tens är Cedar, men skulle gissa att det fungerar med vilken som helst.

    Sätter två pads på varje ben. Den första ska sitta på foten. Bakom stortån har man ju en knöl på insidan av foten. Strax bakom fästet på tån. Sätt fast ena padsen precis bakom knölen, på sidan av foten. Den ska gå in en aning under foten men mest sitta på sidan. Padsen är ca 5-6cm långa, ovala.
    Den andra padsen sätter man på smalbenet. Även denna på insidan. Utgå från fotknölen. Lägg tre fingrar ovanför fotknölen och sätt fast padsen ovanför. Horisontellt. Rakt på sidan av benet.

    Gör likadant på andra benet, koppla upp sladdarna och kör igång.
    30 minuter åt gången en gång om dagen, i början. Jag kände jätteresultat redan efter ett par veckor.
    Vilken styrka du kör på är individuellt. I början är det rätt obehagligt, så kör inte för högt. Tips är att titta på tv eller något under tiden.
    När du kört några gånger kommer du kunna höja styrkan.
    Jag som är van kör på ca 18. Vad det nu är för skala vet jag inte.

    Tårna kommer att röra på sig av impulserna och det är helt normalt att de inte rör sig lika mycket på vardera fot.

    För min del körde jag som sagt varje dag i två veckor. Sedan tre dagar i veckan. Sedan en dag osv. Nu kör jag kanske en gång var tredje månad. Helt symptomfri.

     • Hej Ricard jag har oxå märket cefar undrade vara för det finns olikaprogram P1 upp till P10 vilken program använder du isåfall tack för att ta din tid och lära mig du får gärna lämna ditt hotmail men det här är mitt hotmail lacky_styll69@hotmail.con mvh Javier

    • Hej richard mitt är Javier oxh är 37 har lidigt av de här nu några år det triggar varje gång jag fryser och nu det sista får jag inte stopp på det har testas är allt möjligt
     Och Som man säger bätre sent än aldrigt tack så jätte mycket för du tog din tid. Jag uppskattar det men hella hjärta
     Jag har provat tens men inte på det sättet som du förklara kanske därför jag hade mer värk en innan när jag använde tens på mina lår och svanskotan så jag slutade
     men nu gav du mig hoppet igen för det har är fruktansvärt jobbigt har att ha inflammerad prostata och bäckenbotten och leva med tack så hemsk mycke hoppas ha konstant så du kan tipsa mig lite grejer oxh om ja skulle undra nått mer jag lämna mitt hotmail
     Lacky_styll69@hotmail.Com

    • Vad för symptom hade du? Kramp i bäckenbotten? Har kört tens nu i ca 7dagar utan resultat. Det kan ju ha varit tafalfilet som gjorde dig bättre eller?

     • Hej Gustav men hur kör du tens maskinen på hur lägger du platorna och vart för hur han menade måste man lägga dom på foten på en special sätt mvh Javier

 47. Det som hjälp mig är faktiskt Cialis potensmedel som innehåller tadalafil. Om ni googlat så ser ni det föreskrivs mot prostatit. Men det var inte därför jag bad om det utan faktiskt en på jobbet som fru lidit i 10år av kramper i ryggen tills en läkare gav henne en injektion med spruta av någonting kommer inte ihåg vad. Men han hade förklarat en muskel i kramp syresätta inte och en muskel utan syre krampar. Det är ett måste få syre dit eller få den slappna tar en viss tid för hinna få dit syre så den inte krampar. Lät vettigt där av börja googla hitta då om tadalafil och prostatit aldrig varit bättre mindre ont mindre skov sen jag börja äta dessa.
  https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/aua/73074

 48. Fick diagnosen kronisk prostatit för 5 år sedan och på den tiden hade jag mkr problem med ont i ljumskarna och i penis samt testiklar även en del i magen det har sedan varit bra och det enda problemet jag haft från och till är att jag går och kissar väldigt ofta, på sistone har jag haft flera nätter när jag inte kunnat sova då jag varit uppe 2ggr/h. Känner någon igen detta med att vara ständigt kissnödig ?

  • Känner igen det. Troligen kronisk bäckenbotten smärta du har. Dvs kramp i musklerna i bäckenbotten. Finns många råd här om hur du kan bli bättre.

 49. Faktiskt bett om provat Cialis samt sidenafil som är samma som Viagra. Inte haft ont en enda gång sen dess nu 1år sedan börja. Under hela vintern ingen värk inget under sommaren när jag badat heller. Så håller med ovan inlägg aldrig varit bättre.

 50. Hej ! Jag led i flera år med kronisk prostatit ( bäckenbottensmärta ) trodde nog att jag aldrig skulle bli fri från smärtan. Tills jag fann en klinik i Uppsala Internationella Smärtkliniken som hade bred erfarenhet & visste hur man får bort skitet i underlivet . Jag fick injektions behandling som löser upp dom hårda musklerna så att trycket släpper på nerverna där efter syresättning av muskler då det är syrebrist i musklerna & rektal behandling med en väldigt stark antiinflammatoriska egenskaper. Nu är jag inne i 2 året fortfarande fri från smärtorna ! Fick även en bra kost rekommendationer. Super nöjd 10/10! Hoppet lever !!

  • Kul att du blev av med smärtan, vad var dina symptom? Och hur kunde de få bort smärtan så långsiktigt med tanke på att de bara använder tandläkarbedövning 🙂 Lider av samma sak

 51. Hej alla!

  Jag lider så med er mina vänner för jag vet exakt vilka problem ni har och hur bortglömd man känner sig i vården.

  Jag fick prognosen prostatit 2020 men hade då gått med den i drygt 3 år eftersom jag skämts med att kolla upp det men den blev bara värre och värre tills jag var tvungen att uppsöka vården. Framförallt kunde jag inte sova på natten utan att i panik känna behov av att kissa och då kissade jag bara kanske någon dl fast det kändes som jag behövde kissa en liter. Fick även lätt feber.

  När jag kom till vårdcentralen gjorde läkaren prostatamassage ifrån analen för att få ut bakterier i proverna. Han sa att jag antagligen var öm och att det kunde göra ont men det gjorde det inte alls. Jag fick bara muskelavslappnande och antiinflamatoriskt vilket hjälpte det värsta så man kunde kissa ganska bra.

  Läkaren frågade mig om jag gillade att fiska eller ha badbyxor på mig väldigt länge efter jag badat. Detta eftersom mycket fukt och bakterier framförallt ifrån mellangården över tid är perfekt grund för att utveckla prostatit av e-coli. Men jag hade varken fiskat eller badat på flera år. Tänkte alltså inte mer på det. Dock blev prostatiten värre igen efter medicinerna tagit slut och jag började verkligen bli deprimerad utav det.

  Då hittade jag denna sidan och läste på om just prostatamassagen och att ”klämma ut den som en finne”. Tveksam men intresserad och desperat började jag tänka på det mer och mer och att undersöka. Eftersom den vanliga läkarvården på vårdcentralen med allmänläkare inte hjälper över huvud taget. Okej då, tänkte jag.

  Även om det var svårt att få in ett finger så fick jag det till slut men det hade inte den effekt jag hade hoppats. Ungefär som när läkaren försökt gräva sig in där. Sedan började jag känna och trycka försiktigt över roten av penis. Ifrån under naveln och ner mot roten. Där satt smärtan. Djupt där inne. Eftersom jag är smal kunde jag trycka in på vardera sida av urinröret där jag var mycket öm.

  Jag började kavla med händerna uppifrån naven och ner och kände hur det strålade ut i bäckenet och pungen. Jag var otroligt öm så jag började försiktigt att massera och pressa. Alltså känslan var helt galen hur det strålade ner i bäckenet, urinröret och penis.

  Jag fortsatte dock i ett par veckor och plötsligt började det långsamt släppa. Det värsta symptomet för mig, spasmerna under urineringen efter man fått upp lite tryck började hämmas. Ifrån att vara de typiska kraftiga ofrivilliga rycken ifrån musklerna i hela bäckenet började jag genom stark vilja efter massagen kunna hålla en stadig ström. Det var otroligt svårt. Men jag fortsatte min massage och två månader senare så gick jag aldrig längre upp på natten och jag kunde kissa mer och mer stadiga strömmar. Det var inte 100% flöde som innan jag fick prostatiten men det var sådan otrolig skillnad alltså. Jag kunde även hålla mig så otroligt mycket längre vilket var sådan enorm livskvalitetshöjjare.

  Idag när jag masserar hårt mot roten av penis och runt urinröret så är jag knappt öm längre alls över huvud taget och jag känner hur mjuk och följsamt det är nu över roten och det strålar inte längre ut i bäckenet när jag trycker mot urinröret som det gjorde innan. Kontrollen jag återfått är otrolig sett till hur hejdlösa spasmerna var innan. Idag behöver jag inte ens gå upp och kissa på morgonen när jag vaknar.

  Jag kommer fortsätta min massage som jag kör nu tack vare den här hemsidan som väckte min nyfikenhet. Alltså om du läser detta. Prova. Det skadar inte om du tar det försiktigt och känner dig fram, rådfråga även din läkare om du behöver. Jag kunde aldrig tro att jag kunde få tillbaka sådan kontroll igen efter så många år av att inte kunna kissa trots att jag bara är 30 år gammal. Jag kände mig som om jag var 70 år innan.

  Det mest ironiska nu när jag tänker på det läkaren frågade och hur jag potentiellt kunnat utveckla detta så tror att jag vet nu. Jag är en van cyklist. Smal, vältränad och med väldigt bra värden i nästan alla tester. Med cyklingen kommer mycket svett ofta i just dessa utsatta regioner nära urinröret. Ibland cyklar man länge i våta bibs, långa långa pass. Det har även hänt att man bara nonchalant hängt upp dem en kväll och sedan använt dem igen på passet morgonen därpå. Alltså skapade jag en perfekt grogrund för allsköns bakteriehotell som jag sedan satt i i flera timmar.

  Så, i kombination med allt läkaren sagt, min dagliga massage och bakgrunden till hur jag fick in bakterierna ifrån första början så makes det sense.

  Så störande dock att allmänvården inte själva utforskar detta med massagen mer.

  Jag hoppas detta kanske når en annan deperat stackare som vården viftat bort och kanske hjälper massagen också dig.

  Överge aldrig hoppet!

  Många styrkekramar

  • Det var bla jag som skrev det för flera år sedan
   Hittade en läkare som hjälpte mig
   Jag är nu så gott som helt symptomfri efter alla dessa år. Glömmer aldrig det helvetet jag hade under flera år. Tills jag äntligen hittade rätt läkare
   Stå på er be om hjälp kolla efter äldre urologer som fortfarande använder denna metod
   Ni som inte kan själv
   Inga antibiotika kurer i värden hjälper tyvärr
   Ha det gott alla
   Mickael

    • Det finns(fanns) en läkare i Kalmar på urologen som heter Sonny Schelin
     Vet att han redan då var pensionär.. men han hade flera lärlingar på sin klinik
     Det var långt för mig att åka från Göteborg
     Men värt besväret
     Redan efter första behandlingen blev jag mycket bättre
     Kommer ihåg att jag grät av lycka när jag satt på tåget hem
     Du har rätt att söka dig vart du vill i Sverige
     Skriv igen om du undrar något mer och lycka till
     Mvh Mickael

 52. Min historia: Fick akut prostatit efter att ha gått med blöta badbyxor på Liseberg. Tog för lång tid innan jag fick antibiotika, så troligen förstörde detta min bäcken botten muskulatur eftersom jag efter detta fick återkommande problem med bäckenbotten, en hemsk obehaglig känsla som nästan drev mig till vansinne. Hittade sedan denna sidan och läste boken som rekommenderas. Detta har hjälp mig att bli mycket bättre. Spänningarna i bäckenbotten som triggas igång av kyla etc är egentligen en kramp i bäckenbotten vilken i sin tur triggar inflammation. Jag tar magnesium för att minska krampen (öka avslappning i musklerna) och kör mycket avslappning. Mindfulness där jag fokuserar på musklerna i bäckenbotten och andas djupa andetag med magen. Har laddat ner en app på mobilen som är bra. När jag andas ut kan jag få spänningarna att släppa. Ibland tar det tid. Jag får ibland återfall exempelvis när jag badar, vilket jag har slutat med, för det är inte värt det. Funderar på att kontakta läkare för att även få någon muskelavslappnande som backup att ta till vid jobbiga återfall. Tack för alla fina tips här. Var rädda om er, jag vet hur ni har det!

 53. Hej,

  Jag fick mina problem i början utav 2015 och kommenterade i denna tråd juli 2016.

  Nu är jag till 90% återställd!

  Första 2 åren var så pass jävliga att jag inte såg ljuset i tunneln, gick från livsglad, social och vältränad till nästintill självmordsbenägen och osocial…
  Det eviga kissandet och pirret i urinröret var tveklöst värst, under värsta perioden kissade jag var 5-10:e minut och det drev mig till vansinne!
  Jag slutade dricka kaffe, läsk, åt hälsosammare, absolut inget socker, började även successivt hålla mig minutrar längre mellan kissandet och det blev bättre och bättre, fick även tillbaks sexlust och erektion efter ett par år.

  spenderade mycket tid på nätet och försökte hitta en lösning på mitt problem genom andras inlägg, det verkar som de personer som fått problem efter nedkylda badkläder, långa cykelturer, skador mot rygg/bäcken etc ofta har problem med värk, pirr osv från prostatan och dom som åkt på prostatit efter oskyddat sex (både vaginalt och oralt) får urinproblem, pirr från penis/urinrör, viss smärta från prostata och försämrad erektion, det verkar även vara dessa som på sikt blir bättre, jag tror kroppen till slut hanterat ev infektion och inflammation medans det förstnämnda är mer orsakat av någon nervskada.

  Jag har varit mer eller mindre symptomfri senaste 3-åren och hoppas alla med dessa problem hittar en lösning på sina bekymmer, det är ett helvete att leva med för vissa, jag träffade flera urologer men ingen tog det på allvar och det höll på att kosta mig livet, sjukvården borde ta det på större allvar!!!

  Många blir hjälpta av ordentlig kost och minskad stress, mindfullness som Magnus skrev om i ovan inlägg är oxå värt att addera!

  Kämpa bröder!

  Mvh Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.