Bisfenol A

Farliga halter av hormonliknande ämnet bisfenol A i konserverad mat.

Canned peachesSvenska Dagbladet tog hjälp av forskare från Lunds universitet för att påvisaförekomsten av hormonliknande bisfenol A i konserverad mat.1, Hos testpersonerna som åt mestadels konserverad mat i två dagar ökade halterna av hormonliknande bisfenol A i urinen tillmotsvarande 1 mikrogram per kg kroppsvikt.  EU:s TDI är 50 mikrogram perkg kroppsvikt men forskare har på senare tid rapporterat om skador såsom cellförändringar i brösten vid halter som är lägre än de halter som uppmättes vid SvD undersökning.
Eftersom bisfenol A är hormonstörande så har man i forskning sätt koppling till diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, beteendestörningar, bröst- prostata- cancer, försämradspermakvalitet mm.Bifenol A används i plaster för att göra dem hårdare, finns exempelvis i kvitton och på på insidan av nästan alla konservburkar.

Plastförpackningar som är märkta med förkortningen PC eller med en 7:a i en triangel, vilket är en återvinningssymbol som betyder övriga plastmaterial innehåller bisfenol A. Plastförpackningar av polypropen, förkortat PP, innehåller inte bisfenol A. Tetra Paks förpackningar innehåller inte bisfenol A.

 

 

Några källor:

  1. SvD. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hoga-halter-bisfenol-i-mat-pa-burk_7251751.svd
  2. Uppsala forskare visar att bisfenol påverkar hjärnans signalsystem hos möss.http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2011/miljogiftetbisfenolakanpaverkadennyfoddahjarnan.5.7de516e11333875465e8000308.html
  3. Sterilitet pga bisfenol. http://www.planetinsane.com/sterility-in-men-connected-to-bisphenol-a/262278/
  4. Livsmedelsverket. http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Riskvardering-av-bisfenol-forst-i-september/

 

2 reaktion på “Bisfenol A

  1. Pingback: Bekämpningsmedel - Syster Karin

  2. Pingback: Vilken diet är bäst LCHF eller stenålderskost? - Syster Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.